Nieuwe aanwijzingen verband EBV en MS

Er zijn nieuwe sterke aanwijzingen dat er direct verband is tussen het Epstein-Barrvirus (EBV) en multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een grootschalig Amerikaans wetenschappelijk onderzoek, waarover 13 januari 2022 uitgebreid is gepubliceerd. Het onderzoeksrapport beklemtoont dat het EBV mogelijk het voornaamste mechanisme is dat het MS-proces in gang zet, de ‘trigger’.

EBV-infectie en MSAls dat zo is, valt wellicht MS te voorkomen met een vaccin tegen EBV. De van COVID-19-vaccins bekende farmaceut Moderna is begonnen met een eerste studie naar een EBV- vaccin. Resultaten daarvan zijn overigens niet eerder te verwachten dan over 10 jaar. Het beoogde vaccin heeft al wel een voorlopige codenaam: mRNA-1189.

Het nu gepubliceerde onderzoeksrapport is uitgebracht door de Harvard TH Chan School van Publieke Gezondheid, verbonden aan de Universiteit van Harvard in het Amerikaanse Boston, Massachusetts. Vervolgens kreeg het extra aandacht door verschijning in het gerenommeerde wetenschappelijke internationale tijdschrift Science. Sindsdien is het veel geciteerd, onder meer op vele sociale media.

MS na EBV

Uit het rapport blijkt dat het Harvard-team, aan de hand van een gerichte keuze uit de bloedmonsters van zo’n 10 miljoen jonge Amerikaanse militairen, nader onderzoek heeft gedaan. Van hen bleek 95% besmet met EBV. Overigens op zich niet bijzonder want dat is ongeveer het wereldgemiddelde. EBV is namelijk een van de meest voorkomende virussen bij mensen, die er als regel weinig van merken. In een beperkt aantal gevallen kan zo’n EBV-infectie zich uiten als de ziekte van Pfeiffer.

Maar onder de jonge militairen met EBV bleken er in 20 jaar 955 ook de diagnose MS te hebben gekregen. En van verreweg de meesten kon worden vastgesteld dat die diagnose MS kwam ná een besmetting door EBV. Verder onderzoek leidde vervolgens tot de conclusie dat de kans op MS na EBV-infectie waarschijnlijk vele tientallen malen groter is dan zonder die infectie.

Zonder meer opvallend, al is er op die getallen natuurlijk ook iets af te dingen. Die 955 vormen samen namelijk nog geen 0,0001% van alle mensen met MS in de Verenigde Staten. In de Atlas van de Internationale MS-federatie (MSIF) staat dat in de VS 288 op de 100.000 mensen MS heeft. En zo bezien zullen onder die 10 miljoen rekruten op den duur – dus misschien na hun diensttijd – 28.800 MS hebben gekregen, ruim 30 maal de nader beziene groep van 955.

Uitleggend filmpje

Biomedisch technoloog dr. ir,. Bram Platel – MS-patiënt bovendien, voorzitter van de Stichting MS in Beeld en onder meer columnist van MSweb – vindt het niettemin overtuigende studieresultaten. “Elke studie gaat immers maar om een klein deel van de mensen met een bepaalde ziekte”. Hij heeft alle publicaties erover grondig doorgenomen en er een uitleggend filmpje gemaakt voor zijn website: 

Niet voor het eerst

Bijzonder van het Harvard-onderzoek is vooral het signaal dat waarschijnlijk bij bijna iedereen met MS vóórdien EBV valt te constateren. Het is overigens niet voor het eerst dat onderzoekers bewijzen dat er mede een verband is tussen het EBV en MS. Maar dat het waarschijnlijk niet de enige oorzaak kan zijn. Zie hierover bijvoorbeeld: : https://msweb.nl/?s=EBV .

Eén van de opmerkelijkste artikelen in die serie is het MSzien-interview met professor dr. Rogier Hintzen, oprichter en directeur van ErasMS, de MS-kliniek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Een vraaggesprek dat het laatste was op MSweb vóór zijn plotselinge dood in 2019.

Enkele kernpunten daarin:

  • “Sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw duiken er bij herhaling publicaties op over de rol van EBV bij het ontstaan en verloop van MS”.
  • “Voor we massaal gaan vaccineren moeten we eerst zeker weten of dat überhaupt zin heeft en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Want voor het zelfde geld zou je misschien zelf wel MS kunnen krijgen van het vaccin”.

Het laatste woord zal er dus niet over gezegd zijn. Er lopen trouwens nog veel onderzoeken naar de invloed van EBV op het ontstaan en verloop van MS. Zo financiert het Nationaal MS Fonds met 347.953 euro een in 2022 beginnend driejarig onderzoek door dr. Marvin van Luijn (ErasMS) naar een mogelijke koppeling tussen EBV, genen en MS.

 

Onder de vele bronnen onder meer:

www.science.org/doi/10.1126/science.abj8222

www.science.org/doi/10.1126/science.abm7930

www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/epstein-barr-virus-may-be-leading-cause-of-multiple-sclerosis/

www.scientificamerican.com/article/epstein-barr-virus-found-to-trigger-multiple-sclerosis/

scientias.nl/overtuigend-bewijs-gevonden-dat-virusinfectie-tot-ms-kan-leiden/

www.forbes.com/sites/roberthart/2022/01/14/moderna-starts-human-trials-of-mrna-vaccine-for-virus-that-likely-causes-multiple-sclerosis/

trials.modernatx.com/study/?id=mRNA-1189-P101

www.clinicaltrialsarena.com/news/moderna-ebv-vaccine-trial/

nationaalmsfonds.nl/nationaal-ms-fonds-investeert-25-miljoen-euro-in-onderzoek-naar-ms/

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.