Nieuw voorstel voor stamceltherapie bij MS

MS Vereniging Nederland wil dat mensen met zeer agressieve MS ook in ons land nu snel de vergoede mogelijkheid krijgen van stamceltherapie. De vereniging stelt voor, om te beginnen met een tijdelijke regeling voor realisering en vergoeding van deze autologe Hematopoëtische Stamceltransplantatie (aHSCT). Dit in afwachting van een definitieve regeling.

Stamceltherapie in Nederland: op naar Den HaagDe vereniging gaat dit nieuwe voorstel op donderdag 22 april doen in het overleg dat Ronde Tafel MS heet. Dit is een periodieke samenkomst van zowel vertegenwoordigers van mensen met MS, degenen die hen zorg verlenen, de bekostigers van die zorg en de belangrijkste rijksadviseur voor medische voorzieningen, het Zorginstituut Nederland.

In dit gezelschap zitten naast MS Vereniging Nederland onder andere de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en de zorgverzekeraars.

Er loopt ook in Nederland – in navolging van het buitenland – een aantal studies naar aHSCT voor mensen met MS. Maar MS Vereniging Nederland vindt dat daar te weinig voortgang in zit. Ze voert al sinds 2016 actie om aHSCT in Nederland geregeld te krijgen voor de kleine groep mensen met MS waar het om gaat. Bovendien is in het buitenland al veel onderzoek gedaan naar aHSCT en is daaruit al gebleken dat deze behandeling voor deze doelgroep, die geen tijd te verliezen heeft, een reële optie is.

Het gevolg is dat steeds meer mensen met MS voor deze behandeling naar het buitenland gaan – zelfs in deze coronatijd – en die gang dan niet vergoed krijgen. Mensen met MS die hiervoor kiezen moeten tevoren zelf het geld zien op te brengen. Een bekend recent voorbeeld hiervan is Anne te Boekhorst, die na afloop een procedure is begonnen om alsnog de stamceltherapie vergoed te krijgen. Zie het decembernummer van MSzien, het digitale magazine van MSweb. Die procedure is overigens nog steeds niet afgerond. Ze heeft over haar gang naar stamceltherapie geschreven in haar boek ‘MS uitgeschakeld?!’.

Bron: onder meer MS Vereniging Nederland, zie Stel tijdelijke regeling vergoeding stamcelbehandeling (HSCT) in | Multiple Sclerose (MS) Vereniging

Meer lezen?


Voorzitter MS Vereniging Nederland, Jan van Amstel, bij Omroep Gelderland

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.