Nieuw COVID-19-medicijn ook voor bepaalde MS-patiënten

Neurologen denken dat een infuus van het nieuwe medicijn Ronapreve® (werkzame stoffen casirivimab en imdevimab) geschikt kan zijn voor – bepaalde – mensen met MS, als ze besmet zijn geraakt met COVID-19. Het betreft vooral mensen die zogeheten immunosuppressiva gebruiken. Genoemd zijn in dit verband Mayzent ® (siponimod), Ocrevus® (ocrelizumab), Zeposia® (ozanimod) en Gilenya® (fingolimod).

corona en vaccinaties

Ronapreve – in de Verenigde Staten heet het REGEN-COV® – is een product van de farmaceut Roche en maakt gebruik van zogeheten monoklonale antilichamen. Dit zijn eiwitten die zijn ontworpen om zich te hechten aan specifieke doelwitten zoals het eiwit dat COVID-19 benut om menselijke cellen binnen te dringen. Ze helpen het afweersysteem de kwalijke eigenschappen van het virus te bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat bij sommige patiënten met een verminderd afweersysteem – bijvoorbeeld door het gebruik van immunosuppressiva bij MS – COVID-19 ernstig kan verlopen, ondanks volledige vaccinatie. Ronapreve kan dan heilzaam zijn.

EMA

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft het middel inmiddels goedgekeurd. Formeel is nu het wachten op de beslissing van de Europese Commissie voor toelating binnen de Europese Unie, waarna elke Europese lidstaat, dus ook Nederland, de financieringsprocedure moet regelen. Maar het EMA heeft er op gewezen dat het van belang kan zijn het nieuwe medicijn snel te gaan gebruiken. Daarom is het voor sommige patiënten in de Europese Unie al beschikbaar.

Dat verklaart hoe het kan, dat het Rotterdamse Erasmus MC ermee is begonnen. En wel voor patiënten die zelf geen antistoffen hebben aangemaakt tegen het coronavirus, zelfs niet na te zijn gevaccineerd. Daarbij gaat het met name om mensen die – om andere redenen dan MS – sowieso risico lopen op een ernstig verloop van COVID-19. Ook in Amsterdam UMC hebben intussen enkele patiënten met goed gevolg deze behandeling gehad.

Inmiddels is bekend dat sommige zorginstellingen MS-patiënten die bovengenoemde medicatie gebruiken al op het nieuwe medicament hebben gewezen. De Stichting MS in Beeld heeft een video gemaakt met uitleg wat het middel is en hoe het werkt. Zie youtu.be/RJH6Awy1r50.

De verwachting is dat de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) snel met een nader advies komt over Ronapreve. Daarbij zal een rol spelen dat het nieuwe medicament nog zeer schaars is.

Bronnen: Stichting MS in Beeld, pw.nl/nieuws/erasmus-mc-zet-casirivimab-en-imdevimab-in-bij-behandeling-covid-19 , ema.europa.eu/en/news/covid-19-ema-recommends-authorisation-two-monoclonal-antibody-medicines, en swab.nl/nl/covid-19

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *