Neurologische muziektherapie helpt bij cognitieve revalidatie

Mensen met MS hebben baat bij neurologische muziektherapie als aanvulling op cognitieve revalidatie. Dat blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers. Neurologische muziektherapie wordt gebruikt bij behandeling van mensen met neurologische aandoeningen zoals MS. Uit eerder onderzoek is gebleken dat muziek een gunstige invloed heeft op het brein.

Neurologische muziektherapieHet Italiaanse team onderzocht de invloed van neurologische muziektherapie (NMT) op stemmingswisselingen, motivatie, de emotionele toestand en cognitieve functies bij mensen met MS.

Cognitie heeft te maken met het geheugen, het denken, het ontwikkelen van verschillende vaardigheden zoals informatieverwerking, concentratie en het bedenken van probleemoplossingen. MS kan deze vaardigheden negatief beïnvloeden. Dan treden problemen op die behandeling vereisen.

Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld conventionele (gewone) cognitieve revalidatie (CCR). Daarbij ligt de nadruk vooral op trainen van vaardigheden met behulp van skills. Naar de effectiviteit van een nieuwe mogelijkheid voor cognitieve revalidatie: CCR aangevuld met NMT is onlangs onderzoek verricht.

Aan dit onderzoek namen 30 mensen met MS deel. Zij werden willekeurig verdeeld in twee groepen. Een controlegroep, die de gewone cognitieve revalidatie kreeg, 6 keer per week gedurende 8 weken. En een testgroep, die 3 maal per week gedurende 8 weken cognitieve revalidatie kreeg, aangevuld met 3 maal per week gedurende 8 weken neurologische muziektherapie.

Resultaat

Beide groepen bleken na 8 weken baat te hebben bij cognitieve revalidatie. Met name de testgroep (CCR+NMT) scoorde beter bij de cognitieve functies bijvoorbeeld het lange termijn geheugen. Verder werd een verbetering in emotionele toestand, motivatie, stemming en kwaliteit van leven gezien.

Op grond van deze uitkomsten bevelende onderzoekers NMT aan als aanvulling op de gangbare cognitieve revalidatie.

Bron: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7004652/

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.