
Nederlandse neurologen niet verrast door EBV-MS-combi
Door ons geraadpleegde neurologen blijken niet verrast door het recente Amerikaanse rapport over een tamelijk vaste combinatie tussen het Epstein-Barrvirus (EBV) en MS. In dat rapport staat dat EBV zelfs mogelijk een belangrijke ‘trigger’ is van het MS proces.

“Deels is het oude kennis”, zegt dr. Joost Smolders van het ErasMS in Rotterdam, en bestuurslid van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor NeurologieLeer van het centraal, perifeer en autonoom zenuwstelsel. Neurologie is de kennis van de somatische ziekten van het zenuwstelsel en hun behandeling. Meer... (NVN). “Dezelfde onderzoeksgroep heeft twintig jaar geleden in de Nurses Health Study (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11754673/) en in dezelfde US database als waar nu gekeken is (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15914750/) hetzelfde ook al eens laten zien.
Het verschil met de huidige publicatie is vooral dat het nu nog uitgebreider en netter is uitgezocht. Waardoor het betoog dat MS een heel zeldzame complicatie is van een veel voorkomende infectie nog sterker is geworden”.
Dr. Bob van Oosten van het MS-centrum Amsterdam, eveneens bestuurslid van de MS-werkgroep NVN, sluit zich daarbij aan. “Dat de EBV-infectie een noodzakelijke – maar waarschijnlijk niet voldoende – voorwaarde is om MS te krijgen is onder MS-onderzoekers al lang de overheersende mening. Dat is ook wat ik al sinds minimaal 15 jaar vertel in colleges over MS aan studenten geneeskunde en aanverwante studies, en ik neem aan dat dat overal zo gaat. Over het mogelijk nut van EBV-vaccinatie wordt ook al jaren gesproken. Deze studie krijgt denk ik vooral zoveel aandacht omdat het zo’n grote studie is en het beeld dan iets scherper wordt en we beter kunnen zien hoe groot het effect is”.
Van Oosten prijst het filmpje over het Amerikaanse onderzoek van Bram Platel op de site van de Stichting MS in Beeld. “Goed die uitleg erbij te hebben” (red: zie onderaan dit bericht). Bram Platel heeft ook zijn nieuwste column op MSweb gewijd aan de EBV-MS-combi (zie msweb.nl/bram-platel/over-ebv-plas-en-zwembaden/ ).
Desgevraagd zegt dr. Erik van Munster, voorzitter van de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland: “Kan me goed vinden in de elkaar bevestigende reacties van Joost Smolders en Bob van Oosten. Dit komt ook overeen met eerdere studies naar de invloed van EBV”. Net als andere neurologen denkt Van Munster dat het nog wel enige tijd zal duren voordat er verdergaande stappen kunnen worden gezet met deze kennis.
Bronnen: diversen
Filmpje Bram Platel – Zit het vaccin dat MS voorkomt al in de bovenarm van een Amerikaan?
Beste lezer,
Reactie op artikel van Bram Platel:
Hoe zit het met de interactie van andere virusinfecties? In hoeverre heeft, bijv. het Covid-19 virus gevolgen voor iemand met MS. Wordt daar al onderzoek naar gedaan?
Maart 2020 in de 1ste golf heb ik Covid-19 gehad en de definitieve diagnose MS volgde in mei 2021, ik heb zeker 10-15% van mijn energie/ mijn kunnen moeten inleveren. Het zou mij niet verbazen als daar sprake is van enig causaal verband. Uw reactie s.v.p. per mail.
Met vriendelijke groeten,
Irene Zuijderwijk
Irene Zuijderwijk vraagt: “Hoe zit het met de interactie van andere virusinfecties? In hoeverre heeft, bijv. het Covid-19 virus gevolgen voor iemand met MS. Wordt daar al onderzoek naar gedaan?”
De studie waar dit bericht over gaat is gedaan om een causaal verband aan te tonen tussen een EBV-infectie en MS. De hypothese van deze studie was: “Voordat je MS krijgt is het een vereiste dat je eerst een EBV-infectie hebt doorgemaakt.” Ze hebben gekeken of deze hypothese ook gold voor andere virussen. Hiervoor was geen bewijs te vinden.
De vraag van Irene is echter niet causaal in de zin van ‘het veroorzaken van MS’. Op de vraag “In hoeverre heeft een virusinfectie gevolgen voor iemand die MS heeft?” geeft deze studie geen antwoord, maar hier is in het verleden al wel vaker naar gekeken. Er zijn twee processen die een rol spelen. Ten eerste kan een infectie (bacterieel of viraal) ervoor zorgen dat iemand zich tijdelijk slechter voelt door het opspelen van ‘oude’ symptomen. Dit wordt ook wel een pseudo-schub genoemd. Dit gaat over en de symptomen herstellen zich na een tijdje weer. Ten tweede kan een infectie ervoor zorgen dat je geactiveerde immuunsysteem ook je centrale zenuwstelsel gaat aanvallen en dus zo een echte schub veroorzaakt. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar komt wel eens voor, ook na een COVID-19 infectie (ik vertelde er in dit filmpje van vorig jaar over: “Wat gebeurt er als je als MS-patiënt COVID-19 krijgt?” https://youtu.be/PGiu7YN_sC8).
Overigens: een terugval is gelukkig niet gerelateerd aan COVID-19 vaccinaties. Daarom is het advies dat mensen met MS zich laten vaccineren.
Als je alleen de kop leest boven dit bericht zou je kunnen denken dat de bevindingen nogal opgeblazen of onbelangrijk zijn. Dat zijn ze zeker niet! Natuurlijk zullen wetenschappers en neurologen niet verrast zijn door de bevindingen van het artikel vanuit het TH Chan lab van Harvard. Het idee dat EBV causaal gerelateerd zou zijn aan MS is niet nieuw. Maar; deze hypothese hebben ze in deze studie onderzocht met een groep mensen die èn EBV-negatief waren, meerdere EBV-metingen hadden èn tijdens de follow-up met MS werden gediagnosticeerd. Dit is waanzinnig lastig omdat je hiervoor een enorme studiegroep nodig hebt, aangezien bijna iedereen EBV-positief is (~95%), en daarnaast is de kans dat iemand MS krijgt relatief klein. De data die ze gebruikt hebben voor deze studie is uniek. Nergens anders ter wereld zou een dergelijke studie mogelijk zijn (10.000.000 militaire rekruten, met bloedtesten vervolgd). Dit is dus wereldwijd, veruit de ultieme epidemiologische studie naar een causaal verband tussen EBV en MS.