skip to Main Content

Netwerk behandelaars in Noord Nederland

Het MS Centrum Noord Nederland (MSCNN) is bezig voor de mensen met MS in Groningen, Friesland en Drenthe een netwerk van behandelaars op te zetten in aanvullende beroepen die met geneeskunde te maken hebben, de zogeheten paramedici.
nieuws-150619-logo-MSC-Noord_NL-Combi
Daarbij gaat het bijvoorbeeld om fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten. Doel is mensen met MS te kunnen verwijzen naar een paramedicus in de buurt die extra kennis heeft van MS.

Wat de fysiotherapeuten betreft zijn wij er eigenlijk al uit, aldus dr Jan Meilof, zorg-coördinator van het MS Centrum Noord Nederland (MSCNN). Zo’n 70 fysiotherapeuten hebben via ons en in het bijzonder via het revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren een speciale cursus gekregen over MS. Die kunnen dus goed aan het werk voor MS-patiënten.

Voor die fysiotherapeuten is het nu zaak zich zelf te profileren als therapeut met kennis van MS en ook uiteraard om die kennis bij te houden. Het MSCNN is een drie jaar geleden ontstaan samenwerkingsverband van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het in Groningen gevestigde Martiniziekenhuis. Het is in korte tijd het coördinerende centrum geworden voor maar liefst 2000 mensen met MS. Bij het voorzien in een netwerk van paramedische behandelaars wordt nauw samengewerkt met het Beatrixoord.

Jan Meilof: “We streven er überhaupt naar om het aantal malen te beperken dat patienten naar het ziekenhuis moeten komen voor een gesprek of nader onderzoek. Doen zoveel mogelijk via de telefoon, bijna net zoveel als gewone afspraken. Die telefoongesprekken gaan dan vaak over de uitslag van onderzoek, maar ook over hoe medicijnen bevallen, en of de dosis moet worden aangepast. Dat scheelt patinten reizen naar het ziekenhuis. Een netwerk van paramedici is een extra middel om het mensen met MS in de noordelijke provincies gemakkelijker te maken.

In het MSCNN zijn zorg en gespecialiseerd onderzoek gecombineerd.

Zie voor een vraaggesprek met dr. Meilof het nummer van MSzien, het online magazine van MSweb.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top