Negen van de 10 mensen met MS doet aan zelfzorg

Het overgrote deel (90%) van de mensen met een chronische ziekte, waaronder MS, doet aan enige vorm van zelfzorg. Vaak omdat ze niet steeds een beroep op de reguliere zorg willen doen maar ook omdat het een gevoel geeft van eigen regie. Ook teleurstelling in de reguliere (gewone) zorg kan een drijfveer zijn. 

Veel mensen met MS doen aan zelfzorgDit blijkt uit een enquête onder circa 8000 respondenten van de Patiënten federatie Nederland, waarvan de MS Vereniging deel uitmaakt. De bevraging vond plaats in september en oktober van dit jaar.

Voor zelfzorg is geen overleg met een arts nodig en ook geen verwijzing of recept. Al is er wel vaak afstemming met de arts over het gebruik ervan.

Manieren om aan zelfgekozen behandeling te doen zijn er in vele soorten en maten. Ze variëren van over de toonbank verkrijgbare medicijnen, lichamelijke oefeningen, geneesmiddelen  en rust tot aanpassing van het voedingspatroon. Het gaat hierbij vooral om niet ernstige klachten. Behalve chronische klachten wordt ook kortdurend ongemak vaak aangepakt zonder tussenkomst van arts of verpleegkundige.

Wat mensen beweegt om aan zelfzorg te doen is vaak dat ze niet steeds weer naar de arts willen en zo min mogelijk medicijnen willen gebruiken. Ook de wens om zelf de regie over de eigen gezondheid te houden speelt een grote rol. Verder zijn er mensen die zeggen geen vertrouwen te hebben in de reguliere geneeskunde en zoeken naar alternatieve oplossingen.

Met de overbelasting van de zorg als gevolg van de corona epidemie lijkt het een goede ontwikkeling als mensen op een verantwoorde manier zelf hun zorg regelen. Hierdoor blijft meer tijd beschikbaar voor acute zorg. Bij 20% van de ondervraagden was de corona epidemie de reden om aan zelfzorg te gaan doen.

Aan eigen ziektebehandeling zit wel een risico. Zo is er geen controle op de effectiviteit en mogelijke neveneffecten door een deskundige. Het kan dan voorkomen dat mensen een overdosis nemen of verslaving ontwikkelen. Lees daarom altijd de bijsluiter en raadpleeg bij ernstige klachten of langdurig gebruik een arts. Het volledige onderzoek is na te lezen op de site van de Patiëntenfederatie Nederland.

Bronnen: patientenfederatie.nlzorgverzekeringwijzer.nl en nivel.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.