Myelineherstel gaat nog jaren duren

Het gaat waarschijnlijk nog jaren duren eer het mogelijk zal zijn om bij mensen met MS de beschadigde isolatiestof myeline rond zenuwcellen te herstellen. Zo blijkt uit een interview in het MSwebmagazine MSzien met de bekende celbioloog dr. Wia Baron.

Dr. Wia Baron in het laboratorium
Dr. Wia Baron van UMCG in het laboratorium

Baron is verbonden aan het MS Centrum Noord Nederland (MSCNN), een conglomeraat van artsen en onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

In een lab van het UMCG zoekt zij al bijna een kwarteeuw naar myelineherstel. Dat het zo lang duurt, komt volgens haar mede door de ingewikkeldheid van de ziekte MS maar ook ”doordat de financiële middelen te beperkt zijn”.

Zij heeft op dit moment diverse herstelmethoden onder handen. De belangrijkste daarvan bespreekt zij in het artikel ‘Myelineherstel: maatwerk met diverse middelen‘. Daar maakt zij de kanttekening bij, dat het waarschijnlijk nodig zal blijken voor myelineherstel steeds zeer precies maatwerk te leveren, met verschillende van die methoden tegelijk, afhankelijk van de patiënt en de aard van de ziekte.

Een tamelijk nieuwe methode is gebaseerd op de zogeheten iPS-celtechnologie. Daarbij gaat het om een soort embryonale stamcellen, die na enige herprogrammering elke lichaamscel kunnen namaken, dus ook cellen die nodig zijn voor de reproductie van myeline.

Dr. Wia Baron krijgt hiervoor binnenkort de beschikking over een speciale opslag van zulke cellen in wat in het UMCG het naambordje MSiPS Biobank heeft gekregen. “We gaan als basis daarvoor urinecellen gebruiken van mensen met MS. Ook van hun broers en zussen, trouwens, om te kunnen kijken of de genetische band belangrijk is of juist niet”.

Dr. Wia Baron is Friezin, woont op gehoorsafstand van de bekende Friese voetbalclub Heerenveen, maar is veel van haar werktijd te vinden in Groningen. Daar publiceerde ze in 1994 voor het eerst over myeline. Begin deze eeuw viel ze met haar onderzoek al zo op dat ze op MSweb de eretitel kreeg van ‘de leeuwin van Groningen’. Intussen is ze de wetenschappelijke coördinator van al het onderzoekswerk van het MSCNN en bovendien lid van de Wetenschappelijke Raad van de Stichting MS Research.

Bron: redactie van MSzien, 5 juni 2018

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.