MSweb-vrijwilliger van de zomer: Yvette

Het liefst kiest de redactie van MS(kids)web álle vertalers als vrijwilliger van het seizoen. Maar als we dan toch maar één vertaler mogen kiezen, dan kiezen we Yvette Letschert! Yvette doet al twaalf jaar vertalingen voor MSweb en staat symbool voor al die andere kanjers van vertalers.

Yvette Letschert
Yvette Letschert

Yvette Letschert is sinds 2010 vertaler voor de rubriek ‘Onderzoek’ op MSweb.nl. Yvette studeerde eerder Duitse taal- en letterkunde en heeft deze afgesloten met Duitslandstudies als master aan de Radboud Universiteit (toen: KUN); ze vond het fijn om het geleerde in praktijk te brengen.

Ze begon dus met de vertalingen van Duitse publicaties, en al snel pakte ze ook vertalingen uit het Engels op. De studie samen met haar voormalige werk als rayonmanager en CRA bij een farmaceut vormen een mooie basis om goed te vertalen.

Sparren

Yvette vindt het fijn om zo op de hoogte te blijven van nieuwe behandelmogelijkheden. Daarnaast is de samenwerking met de coördinator en andere leden van het team ook een aspect van het vertaalwerk dat ze niet wil missen. ‘Je kan altijd even sparren of appen met iemand als je iets niet zeker weet, of vragen in te springen.’ Ook bij de vertalersbijeenkomsten en jaarlijkse vrijwilligerslunch spreken ze elkaar en houden ze elkaar op de hoogte.

Ik blijf door mijn vertaalwerk
goed op de hoogte van de medische
ontwikkelingen, dat is fijn.

Leesbaar artikel

Yvette woont in Amersfoort, heeft een man en twee volwassen kinderen en is volledig afgekeurd, dus ze heeft geen betaald werk meer. Het vertaalwerk geeft haar veel voldoening. ‘Het geeft mij wat structuur in de dag en het samen werken naar een goed en leesbaar artikel, waarbij we samen de puntjes op de i zetten, vind ik erg mooi.’ Aan het vertalen van een artikel zit geen deadline en zo kan Yvette in alle rust werken aan een stuk.

Gezonde recepten

Yvette probeert verder lekker in beweging te blijven door te fietsen en soms te wandelen. Ook zorgt zij bijna elke avond voor een gezonde maaltijd op tafel, waarbij ze werd geïnspireerd door een bijeenkomst met een diëtist van MS Vereniging Nederland. Yvette: ‘Je kan zo veel doen om gezonder en gevarieerd te eten. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om nieuwe recepten te proberen en bestaande recepten nóg gezonder te maken door goede vervangers te kiezen, dat vind ik een uitdaging. Manlief, en ook de kinderen eten gewoon lekker mee en onthouden zich niet van enig commentaar, zowel positief als minder positief, maar dan wel met tips. Dat motiveert me erg.’

Vertalersteam

Voor de rubriek ‘Onderzoek’ op MSweb zijn ruim tien vrijwilligers aan het werk om de meest relevante medische publicaties niet alleen te vertalen, maar ook in begrijpelijke (niet-medische) taal om te zetten. Al twintig jaar speurt dit team naar interessante artikelen en vertalen zij –momenteel- zo’n zestig artikelen per jaar. De vertalersgroep is aangevuld met een aantal wetenschappers van Amsterdam UMC (MS Centrum) en Erasmus Medisch Centrum.

Coördinator Els heeft een groep geweldige vertalers die allemaal een grote pluim verdienen. Wij lichten Yvette eruit omdat zij van alle vertalers al het langst haar talent inzet voor MSweb.

Gefeliciteerd Yvette!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hulde! Aan alle vertalers en de coördinator. Zo blijf ik op een toegankelijke manier op de hoogte van recente wetenschappelijke publicaties en inzichten. Ik geef ze ook wel eens aan mijn zorgverleners.

  2. Dank je (namens alle vertalers en coördinator), Marja.
    Ik bespreek de informatie die ik tegenkom inderdaad ook wel eens met mijn neuroloog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.