MSweb-vrijwilliger van de herfst: Geert Jan

Door Karen van Dalsem

Al jarenlang schrijft Geert Jan den Hengst twee keer per maand een blog over zijn leven als rolstoelgebonden vijftiger. Zijn openhartige, eerlijke  verhalen worden gretig gelezen en zijn soms confronterend, vaak ontwapenend. Geert heeft secundair progressieve MS. Hij heeft het qua MS niet makkelijk, maar Geert laat zich niet kisten. Het wordt tijd dat we hem in het zonnetje zetten. Geert is dit jaar onze vrijwilliger van de herfst!

Geert Jan den Hengst“De diagnose SPMS werd in 1999 gesteld, maar destijds werd mij ook gezegd dat de verlamming die ik in 1987 (ik was toen 17) tijdelijk aan mijn linkerarm en -been had, hoogstwaarschijnlijk al een eerste schub was. Daarna heb ik weer een gewoon leven kunnen leiden met huisje-boompje-beestje tot de zenuwsloperij bij mij flink huis begon te houden.”

Voetbaltickets

Zo’n tien jaar geleden begon Geert voor zichzelf te schrijven over wat hij zoal tegenkwam in zijn dagelijks leven. Dit was eerst over van alles en nog wat, later ging dat steeds meer over MS-gerelateerde situaties. Geert: “Ik sprak destijds met een vriend over hoe gek het is dat ik voor de voetbalwedstrijd PEC Zwolle tegen Ajax bij het stadion speciale tickets moest kopen voor het rolstoel-plateau, terwijl je voor de rest van het stadion online de tickets kon kopen.” Die vriend raadde hem aan om hierover een verhaal te schrijven voor de website ‘Sportief Zwolle’  (site bestaat niet meer, red.) Geert vond het zó leuk om te schrijven dat hij daarmee doorging. “Mijn verhaal noch de klacht van mij aan het stadion hebben overigens iets uitgehaald. ‘Het is om misbruik te voorkomen’, werd mij gezegd. Anno nu is er nog steeds diezelfde regel.”

Herkenning bij de lezers

Geert, handig met computers, kan veel creativiteit kwijt in zijn schrijven. “Ik ontwierp vroeger affiches en flyers. Toen het functioneren van mijn handen steeds minder werd, ging ik gebruikmaken van een spraakherkenningsprogramma. De computer hanteert ik met mijn kin en knoppen bij mijn hoofd.” Door via spraak zijn creativiteit te uiten, is schrijven Geerts nieuwe passie geworden. Hij dacht na over het bundelen van zijn verhalen toen zijn oog op MSweb viel en meldde zich aan als blogger.

“Het is fijn om via mijn blogs mijn emoties kwijt te kunnen. Ik merk ook dat er veel anderen zijn die min of meer hetzelfde ervaren als ik. De positieve, mooie reacties die ik ontvang zijn heel leuk om te lezen.” Omdat hij merkt dat er zoveel herkenning is bij de lezers, en hij soms een voorbeeld is voor anderen, blijft hij zijn ‘schrijfsels’, zoals hij zelf zegt, publiceren op MSweb.

Inspiratie

Geert maakt elke twee weken een blog. “De inspiratie komt altijd vanzelf. Er was een tijd dat ik nerveus werd omdat er zich geen onderwerp aandiende, maar de tijd heeft mij geleerd dat zich altijd weer uit het niets iets aandient.” Naast schrijven voor MSweb schrijft Geert onder andere ook voor Stichting Toegankelijk Zwolle, in zijn woonplaats. Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen voor de wijkkrant van Stadshagen, de wijk waarin hij woont.

De redactie van MSweb is, nét als de lezers heel blij met zo’n trouwe, inspirerende blogger. Dankjewel Geert, ga zo door!

Alle blogs van Geert Jan lezen? Klik hier.

Geert Jan Hengst is een van de bloggers van MSweb, allemaal keien! Meer lezen? Klik hier.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Geert Jan leert ons om van obstakels bruggen te maken. Hij doet het met humor en grote wilskracht. Een geweldige les in het leven en veerkracht. Bedankt Gert! Paolo

  2. We lezen de blogs van Geert Jan iedere keer weer met bewondering en verwondering. Bewondering voor de wijze waarop hij het iedere keer weer voor elkaar krijgt, ondanks zijn grote beperking, de blogs te maken. En verwondering dat hij in staat is om op humoristische wijze zonder zichzelf te sparen zijn ervaringen van zijn
    eigen doen en laten met ons allen te delen. Bedankt Geert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.