MS Vereniging wil ruimere toepassing stamceltransplantatie

MS Vereniging Nederland wil een ruimere toepassing van stamceltransplantatie bij MS-patiënten dan is voorzien in het recent bereikte akkoord met het Zorginstituut Nederland. “Dit is nog maar het begin”, aldus verenigingsdirecteur dr. Chris Schouten in het februarinummer-2023 van het verenigingsblad MenSen.

tijdschrift MenSen februari 2023MS Vereniging Nederland vindt dat meer mensen met MS voor deze behandeling in aanmerking zouden moeten komen. Schouten: “Er is een slag gewonnen, maar de strijd gaat door!”

Het Zorginstituut heeft op 12 december 2022 ingestemd met het in ons land verlenen van stamceltransplantatie aan jaarlijks hooguit 20 patiënten met RRMS. De vergoeding daarvoor komt uit het basispakket voor de zorgverzekering.

Overigens verwachten MS-deskundigen vooralsnog niet dat bij uitbreiding van stamceltherapie voor MS-patiënten in Nederland ook mensen met Primair Progressieve MS (PPMS) en Secundair Progressieve MS (SPMS) in aanmerking komen. Dit heeft vooral te maken met de inschatting van risico’s. Sommige buitenlandse klinieken verlenen wel stamceltherapie aan mensen met PPMS en SPMS. En bij die mensen zijn ook patiënten uit Nederland.

Bronnen

https://msvereniging.nl/magazine/nummer-1-februari-2023/
https://msweb.nl/actueel/nieuws/akkoord-over-stamceltransplantatie-in-nederland-voor-ms-patienten/
https://msvereniging.nl/dossiers/succes-en-twijfels-bij-stamceltransplantatie/
https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/871a72d3-e120-4dfc-838d-f61dae377b8a/2019-02-19-ppms-patient-gaat-voor-stamcel-behandeling-naar-moskou

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.