MS-prof Jeroen Geurts hoogste hoogleraar VU

De vermaarde MS-prof Jeroen Geurts (*1978) is – zoals enkele maanden geleden al hier en daar aangekondigd – half januari 2022 begonnen als Rector Magnificus van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Daarmee is hij in de rangorde nu de hoogste hoogleraar aan de VU. Tegelijkertijd is hij benoemd tot lid van het College van Bestuur van de VU.

Jeroen Geurts Rector Magnificus
MS-prof Jeroen Geurts Rector Magnificus van de Vrije Universiteit (VU) in AmsterdamVideo onderaan bericht te bekijken

Die nieuwe rollen van deze topwetenschapper betekenen dat hij zich in toenemende mate gaat bemoeien met beleidszaken en bestuurswerk wat de universiteit betreft. Daardoor zal hij zich nog maar spaarzaam kunnen bezighouden met wetenschapswerk in zijn oorspronkelijke vakgebied, de neurowetenschappen.

De afgelopen tien jaar kwam Jeroen Geurts meermalen in het nieuws met standpunten over ontstaan en voortgang van de ziekte MS. Zo betoogde hij in het digitale magazine MSzien van MSweb, dat het er veel van weg heeft dat MS niet primair in het afweerstelsel, dus in het immuunsysteem, ontstaat, maar in de hersenen. “Het zou wel eens kunnen zijn dat het bij MS éérst misgaat in het brein en dat het feilen van het immuunsysteem een reactie is op wat daar gebeurt”. Hij noemde dit een inside-out hypothese.

Ook legde hij op diverse congressen in de hele wereld omstandig uit, dat er bij MS vooral veel misgaat in de zogeheten grijze stof van de hersenen, waarbinnen de zenuwlichamen liggen. “MS is zowel een transport- als een verkeerscentraleprobleem. Zowel de zenuwcellen als de verbindende banen worden aangetast”.

‘Super-verkeersagent’

Prof. dr. Geurts, van oorsprong neurobioloog, was sinds 2012 hoogleraar Translationele Neurowetenschappen aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC). Hij beschreef die functie indertijd in MSzien als “super-verkeersagent op wetenschappelijk neurogebied”. In die functie ging het hem erom, meerdere vakgebieden te verbinden. Hij zei daarover: “Multidisciplinair onderzoek heet dat in ons jargon. Ervoor zorgen dat we rond de tafel gaan zitten met allerlei soorten wetenschappers en dan naar aanleiding van bepaalde bevindingen zeggen: laten we eerst dit onderzoeken, ga jij daar nog eens naar kijken, dan doe ik dit, enzovoort. Volgens mij kom je met zo’n werkwijze altijd verder dan dat ieder voor zich bezig is”.

Naast zijn universitaire werk in Amsterdam was hij verbonden aan de University of Calgary, directeur van de stichting Brein in Beeld, sinds 2017 lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en bestuursvoorzitter bij ZonMw, belangrijke financier van gezondheidsonderzoek. Op 15 januari 2022 verscheen over hem een uitgebreid interview in het Amsterdamse dagblad Het Parool. Daarin veel aandacht voor zijn persoonlijke leven. Zie voor enkele fragmenten daarvan hieronder.


Parool
Parool 15-01-2022. Foto: Harmen de Jong

UIT: Het Parool van 15 januari 2022

Voor het Amsterdamse dagblad Het Parool van 15 januari 2022 had journaliste Vera Spaans een uitgebreid interview met de nieuwe Rector Magnificus Jeroen Geurts.

Waarin hij vooral veel persoonlijke dingen vertelt. Zoals:

o Over zijn vroege belangstelling voor onderzoeken en uitvinden: “Ik herinner me dat ik bij mijn oma ging logeren met een koffertje vol zorgvuldig geselecteerde Suske en Wiskes. Professor Barabas was mijn grote voorbeeld. Ik wilde uitvinder worden. Zo’n tijdmachine, overal heen kunnen waar je maar wilde, dat sprak me wel aan”.

o Over zijn homoseksualiteit: “Als mensen me vragen wanneer ik wist dat ik homo was, zeg ik altijd: ik wist het pas zeker toen ik Marijn leerde kennen, op mijn twintigste. Maar laatst vond ik een dagboekje van toen ik veertien was, en daar stond in: ‘Als ik per ongeluk homo ben, dan ga ik dat nooit van mijn leven vertellen en dan blijf ik mijn hele leven lang single.’ Daar schrok ik wel van, toen ik dat las”.

o Over zijn jonge vaderschap: “Een cadeautje op latere leeftijd, ik was 41 toen ik papa werd. Marijn en ik wilden altijd al kinderen, maar dat werd heel ingewikkeld. Nu hebben we een zoon van twee, samen met twee moeders (…). Ons mannetje maakt geen onderscheid, wij zijn allebei zijn papa’s. Wel heeft hij ons op een gegeven moment neergezet en gewezen: papa-pappie. Ik ben papa, Marijn is pappie”.

o Over het gebruik van proefdieren: “Ik heb één keer, als student, een rat geopereerd die ik uiteindelijk ook dood heb moeten maken. Daar was ik zo van over de rooie dat ik een andere stage heb gezocht. Ik kan het niet, beesten doodmaken. Maar ik ben niet onrealistisch, ik ga als rector straks niet zeggen: alle proefdieren moeten eruit. Ik vind wel dat je een goed verhaal moet hebben waarom je ze gebruikt. Ik vind het moreel een groot vraagstuk of je als diersoort een andere diersoort die minder hoog in de bewustzijnsboom staat mag gebruiken om je eigen gezondheid te bevorderen. Ik neig naar ja, maar we moeten tegelijkertijd harder dan nu op zoek naar alternatieven”.

Bronnen: www.scienceguide.nl/2021/11/jeroen-geurts-benoemd-tot-nieuwe-rector-magnificus-vu/
vu.nl/nl/nieuws/2021/jeroen-geurts-nieuwe-rector-magnificus-van-de-vu 
www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/jeroen-geurts-nieuwe-rector-magnificus-vu-amsterdam/ 
https://msweb.nl/?s=Jeroen+Geurts”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.