MS en toch zeilen – Update!

Mensen met MS kunnen straks ook zeilen in Nederland met de Oceans of Hope Challenge. Judith van Leeuwen, zelf MS, is zo enthousiast geworden van de Oceans of Hope-zeilreis die ze maakte in 2018, dat ze het initiatief heeft genomen om dit te zelf te organiseren in Nederland. 

Plannen gewijzigd

Het plan was om op vrijdag 1 oktober 2021 aan boord te gaan voor een zeilweekend. Echter heeft men vanwege de Covid maatregelen het plan moeten wijzigen. Dit komt omdat er niet met de 28 mensen geslapen kan worden op het schip. Uiteraard teleurstellend, maar zo laat Judith weten: “We laten de moed niet zakken. Na nauw contact met Oceans of Hope UK hebben we alle mogelijkheden overwogen.

We hebben besloten om het weekend om te zetten naar een hele dag zeilen, zodat we iedereen gewoon mee kunnen nemen.  Hierdoor hebben we zelfs nog plek voor extra bemanningsleden.

Zaterdag 2 oktober

We zijn nu dus wel op zoek naar extra bemanning: mensen met MS die op zaterdag 2 oktober 2021 voor een dag de uitdaging met ons aan willen gaan. Om 8 uur verzamelen we in Harlingen en de bedoeling is dat we rond 9 uur de Waddenzee op gaan.
We zullen de dag rond 20.00 uur ‘s avonds afsluiten met elkaar. De kosten zijn 75,- euro voor de gehele dag.”

Wil jij je opgeven voor deze speciale zeildag? Dat kan! Lees hieronder de eerder gepubliceerde informatie, de voorwaarden en de aanmeldprocedure voor deze bijzondere dag.

Oceans of Hope in Kroatië
In 2018 deed Judith van Leeuwen mee aan de Oceans of Hope-zeiltocht in Kroatië

Oceans op Hope is oorspronkelijk een idee van de Deense dokter en psychotherapeut Mikkel Anthonissen. Zijn doel is meer aandacht voor MS te krijgen door met een bemanning van vrijwel alleen mensen met MS de wereld rond te varen.

Zo’n onderneming laat zien dat mensen met MS veel kunnen, alleen dan wel op hun eigen manier. Ieder doet wat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt. Op deze manier leren de zeilers zichzelf en anderen kennen die in dezelfde omstandigheden verkeren. Een ultieme vorm van lotgenotencontact dus eigenlijk.

In 2018 deed Judith van Leeuwen mee aan de Oceans of Hope-zeiltocht in Kroatië. Judith verwoordt haar ervaring als volgt: “Het heeft mijn leven enorm verrijkt door mee te varen met Oceans of Hope. Ik heb veel geleerd over mijzelf en van andere mensen met MS. Dit gaf voor mij zoveel positieve kracht, wat ook hielp voor mijn omgeving.” Een uitgebreid verslag van haar ervaring kun je lezen in een interview met haar in Libelle in 2018. Nu wil ze haar ervaring delen door ook in Nederland zeiltochten te organiseren voor en door mensen met MS.

Poseidon

Samen met Thea Veldman – een vanuit Zeeland werkende zelfstandig trouwambtenaar en ‘weddingplanner’- die ze op dezelfde zeiltocht had leren kennen, besloot Judith, na goedkeuring van de Oceans of Hope Challenge organisatie, een schip te zoeken dat geschikt is voor de onderneming in Nederland. Ze vonden ‘De Poseidon’, oorspronkelijk een vrachtschip, nu omgebouwd tot zeilschip voor passagiers. Het vaartuig ligt in het Friese Harlingen.

Wie mee wil, moet wel zelfstandig een stukje kunnen lopen en een trappetje van 8 treden kunnen nemen. Het is de bedoeling dat je zonder assistentie meedoet. Waar nodig en mogelijk helpen de deelnemers elkaar. Kleine hulpmiddelen kunnen mee, grotere in overleg. Op de boot is het gebruik van rollator, rolstoel of scootmobiel niet mogelijk.

De reis wordt geleid door Judith van Leeuwen en medeorganisator Thea Veldman. De kapitein is een professional, net als de matroos. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid. De zeiltocht is wel voor eigen risico. Het is daarom verstandig tevoren een reisverzekering te regelen.

Mocht de reis, die dus gepland staat voor begin oktober, onverhoopt vanwege coronamaatregelen niet door kunnen gaan, dan krijgen de deelnemers het geld terug en wordt er een nieuwe datum geprikt.

Meevaren of meer info?

Wil je meedoen of meer informatie over de challenge, mail dan met  nl.oceansofhopechallenge@gmail.com

Bronnen: redactie MSweb (mailwisseling met Judith van Leeuwen) en www.libelle.nl/mensen/wijkverpleegkundige-judith-ms/,
poseidon-zeilreizen.nl/
http://oceansofhope.co.uk/,
msvereniging.nl/dossiers/oceans-of-hope-zeilen/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *