MS en toch zeilen kan nu ook in Nederland

Mensen met MS kunnen straks ook zeilen in Nederland met de Oceans of Hope Challenge. Judith van Leeuwen, zelf MS, is zo enthousiast geworden van de Oceans of Hope-zeilreis die ze maakte in 2018, dat ze het initiatief heeft genomen om dit te zelf te organiseren in Nederland. De reis staat op stapel voor het weekeinde van 1, 2 en 3 oktober 2021. Wie mee wil kan zich opgeven via het adres hieronder. Er is plaats voorin totaal 28 mensen. Maar let op: vol is vol!

Oceans of Hope in Kroatië
In 2018 deed Judith van Leeuwen mee aan de Oceans of Hope-zeiltocht in Kroatië

Oceans op Hope is oorspronkelijk een idee van de Deense dokter en psychotherapeut Mikkel Anthonissen. Zijn doel is meer aandacht voor MS te krijgen door met een bemanning van vrijwel alleen mensen met MS de wereld rond te varen.

Zo’n onderneming laat zien dat mensen met MS veel kunnen, alleen dan wel op hun eigen manier. Ieder doet wat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt. Op deze manier leren de zeilers zichzelf en anderen kennen die in dezelfde omstandigheden verkeren. Een ultieme vorm van lotgenotencontact dus eigenlijk.

In 2018 deed Judith van Leeuwen mee aan de Oceans of Hope-zeiltocht in Kroatië. Judith is de schrijfster van het boek ‘Spijkers in mijn huid’. Hierin vertelt ze over haar ervaring als wijkverpleegkundige die in 2016 zelf MS kreeg en op zoek ging naar haar ‘nieuwe ik’. De zeiltocht bood haar de mogelijkheid om die te vinden, samen met andere mensen die allemaal op hun manier met MS door het leven gaan.

Judith verwoordt haar ervaring als volgt: “Het heeft mijn leven enorm verrijkt door mee te varen met Oceans of Hope. Ik heb veel geleerd over mijzelf en van andere mensen met MS. Dit gaf voor mij zoveel positieve kracht, wat ook hielp voor mijn omgeving.” Een uitgebreid verslag van haar ervaring kun je lezen in een interview met haar in Libelle in 2018. Nu wil ze haar ervaring delen door ook in Nederland zeiltochten te organiseren voor en door mensen met MS.

Poseidon

Samen met Thea Veldman – een vanuit Zeeland werkende zelfstandig trouwambtenaar en ‘weddingplanner’- die ze op dezelfde zeiltocht had leren kennen, besloot Judith, na goedkeuring van de Oceans of Hope Challenge organisatie, een schip te zoeken dat geschikt is voor de onderneming in Nederland. Ze vonden ‘De Poseidon’, oorspronkelijk een vrachtschip, nu omgebouwd tot zeilschip voor passagiers. Het vaartuig ligt in het Friese Harlingen.

Op vrijdag 1 oktober 2021 gaat het gezelschap daar aan boord, zo is de bedoeling. Eten, drinken, koken en slapen gebeurt op het schip. Er wordt, afhankelijk van het weer, een route uitgestippeld met de kapitein. Met de Waddenzee in de buurt belooft dat een prachtige ervaring te worden.

Wie mee wil, moet wel zelfstandig een stukje kunnen lopen en een trappetje van 8 treden kunnen nemen. Het is de bedoeling dat je zonder assistentie meedoet. Waar nodig en mogelijk helpen de deelnemers elkaar. Kleine hulpmiddelen kunnen mee, grotere in overleg. Op de boot is het gebruik van rollator, rolstoel of scootmobiel niet mogelijk.

Afhankelijk van hoeveel sponsoren er gevonden worden, zal de prijs van het weekeind rond de € 185 bedragen. De reis wordt geleid door Judith van Leeuwen en medeorganisator Thea Veldman. De kapitein is een professional, net als de matroos. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid. De zeiltocht is wel voor eigen risico. Het is daarom verstandig tevoren een reisverzekering te regelen.

Mocht de reis, die dus gepland staat voor begin oktober, onverhoopt vanwege coronamaatregelen niet door kunnen gaan, dan krijgen de deelnemers het geld terug en wordt er een nieuwe datum geprikt.

Meevaren of meer info?

Wil je meedoen of meer informatie over de challenge, kijk op http://oceansofhope.co.uk/ of mail dan met  nl.oceansofhopechallenge@gmail.com

Bronnen: redactie MSweb (mailwisseling met Judith van Leeuwen) en www.libelle.nl/mensen/wijkverpleegkundige-judith-ms/,
poseidon-zeilreizen.nl/
http://oceansofhope.co.uk/,
msvereniging.nl/dossiers/oceans-of-hope-zeilen/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *