MS en orgaandonatie, kan dat?

Veel mensen met MS vragen zich af of zij zich wel als orgaandonor kunnen registreren. Het antwoord is heel simpel: ja! Voor iedereen, MS of niet, geldt dat registreren altijd mag.

MS en orgaandonatie?Wel wordt er voor mensen met MS onderscheid gemaakt tussen orgaandonatie en weefseldonatie. Een donor met MS kan wel organen doneren, maar geen weefsels.

Na euthanasie

In mei 2020 heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting een nieuwe folder uitgebracht met de titel ‘Donatie na Euthanasie .

In deze brochure leggen ze heel duidelijk uit wat er mogelijk is en wat donatie na euthanasie betekent voor jou en je dierbaren.

Orgaandonatie en weefseldonatie

Maar nog even terug naar het verschil tussen orgaan- en weefseldonatie. Vanwaar het onderscheid tussen orgaandonatie en weefseldonatie? Saskia Portegies van de Nederlandse Transplantatie Stichting geeft een toelichting:

“Bij weefseldonatie kijken artsen kritischer naar mogelijke risico’s voor de ontvanger. Dat doen ze om eventuele infectieziekten helemaal te kunnen uitsluiten. Weefseltransplantatie verbetert de kwaliteit van leven, maar is niet levensreddend. In die zin is de noodzaak voor transplantatie niet acuut genoeg om risico’s te accepteren.

Organen zijn wél schaars en er overlijden nog steeds patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan. Het niet transplanteren van de organen zou dan kunnen leiden tot het overlijden van patiënten op de wachtlijst. Daarom kan iemand, ook bij een kans op infecties of overdraagbare ziekten, nog wel geschikt zijn voor orgaandonatie”.

Meer informatie?

Bron: MSzien en www.transplantatiestichting.nl

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Beste Nancy, op de site van de Transplantatie Stichting staat bij de vraag over donatie en medicijngebruik het volgende:

   U kunt ook doneren als u ziek bent of medicijnen gebruikt. Bij uw overlijden kijkt de arts welke organen of weefsels nog gebruikt kunnen worden voor een patiënt. Soms zijn organen of weefsels niet meer geschikt voor transplantatie. Bijvoorbeeld door een beschadiging of ziekte. Maar dan kunnen andere organen en weefsels misschien nog wél geschikt zijn voor transplantatie.

   Ze verwijzen verder naar deze animatie:
   https://youtu.be/Yh-400qVvjU

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *