Misschien meer kans op vergoeding therapie

Misschien komt er meer kans om fysio- en oefentherapie vergoed te krijgen. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) gaat namelijk onderzoeken of het vergoedingssysteem van die therapieën te verbeteren is.

Misschien meer kans op vergoeding therapieHet Zorginstituut Nederland is een onafhankelijke tussenpersoon tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de aanbieders en ontvangers van medische zorg. Daarbij horen ook de zorgverzekeraars.

Het ministerie van VWS heeft het ZIN gevraagd nog eens precies na te gaan welke onderdelen van de fysio- en oefentherapie vergoed zouden moeten worden uit de basisverzekering en onder welke voorwaarden. Met als uitgangspunt de principes van de zogeheten Passende Zorg.

Passende Zorg is een set richtlijnen die in 2020 zijn opgesteld om te zorgen voor betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in Nederland. Die richtlijnen zijn kort samengevat:

  • de zorg moet werken tegen een redelijke prijs;
  • de zorg komt tot stand in samenspraak tussen zorgverleners en patiënten;
  • de zorg wordt zo dicht mogelijk bij de patiënt georganiseerd;
  • de zorg is gericht op preventie en gezondheid in plaats van op ziekte en vergroot de zelfredzaamheid van mensen.

Het Zorginstituut zal uiterlijk in mei 2022 klaar zijn met te beschrijven of de principes van Passende zorg bruikbaar zijn om de meerwaarde van fysio- en oefentherapie in kaart te brengen en hoe dat dan zou moeten. Dit is de eerste stap naar een mogelijk andere manier om aanspraak te kunnen maken op fysio- en oefentherapie vanuit de basisverzekering.

Leeftijdsgrens 18 jaar

Op dit moment hanteert het vergoedingssysteem voor fysio- en oefentherapie een leeftijdsgrens van 18 jaar. Ben je ouder, dan krijg je als je een chronische aandoening hebt je fysio- en oefentherapie uit het basispakket pas vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen moet je dan in beginsel zelf betalen. Vergoeding is alleen mogelijk via een aanvullende verzekering. Heb je geen chronische aandoening, dan wordt de fysiotherapie helemaal niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Er zijn wel enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie, een veel voorkomende klacht bij MS. Daarvan worden de eerste 9 behandelingen vergoed.

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie wel vergoed. Zo nodig met  nog eens maximaal 9. Voor jongeren met een chronische aandoening geldt dat alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed worden.

Bronnen:
https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2021/12/20/zorginstituut-nederland-onderzoekt-betere-toegankelijkheid-tot-fysio–en-oefentherapie

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/is-fysiotherapie-opgenomen-in-het-basispakket

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.