
Minister Helder wil geen gelijke tarieven voor PGB
Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport is niet van plan de PGB-tarieven in het hele land gelijk te trekken. Zo blijkt uit haar reactie in het programma EenVandaag (AVRO Tros), dat op 18 maart 2023 aandacht besteedde aan diverse gemeenten die de PGB-tarieven hebben verlaagd.
De minister zegt daarin: “Wisselende tarieven per gemeente lijkt gek, maar gemeenten moeten ook de ruimte krijgen om de lokale situatie goed te laten meewegen. Die verantwoordelijkheid ligt ook daar. Als mensen niet uitkomen met hun PGB moeten ze daar melding van maken.”
De verlaging van de tarieven waarvoor PGB-houders zorg mogen inkopen, loopt in sommige gevallen op tot 50%. Dit betekent dat zij hun zorgverleners minder kunnen betalen. Zeker in een tijd waarin alles snel duurder wordt, zullen hulpverleners niet snel genoegen nemen met minder inkomen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er minder zorg kan worden ingekocht of dat de PGB-houder zelf geld moet bijleggen om de zorgverlener voldoende te kunnen betalen.
Ook mensen met MS kiezen er soms voor om zorg te betalen met een PGB. Het geeft ze de vrijheid zelf te kiezen wie wanneer komt en op welke manier. Als deze hulp te duur wordt, zit er niets anders dan zorg te regelen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarmee verdwijnt een groot deel van de keuzevrijheid en zelfstandigheid. Omdat gemeenten zelf mogen uitmaken welk bedrag zij over hebben voor het betalen van PGB-hulp, verschilt het per gemeente hoeveel de PGB-houder krijgt. Dat moet slechts een zogenaamd ‘reëel’ bedrag zijn, een vaag begrip.
Per Saldo
De website van de PGB-vereniging Per Saldo besteedt ook aandacht aan deze kwestie. Per Saldo maakt zich al jaren sterk voor een eenduidiger tariefstelling. “Doordat gemeenten zelf de hoogte van de tarieven mogen bepalen, is het aantrekkelijk om hierop te bezuinigen. Kortingen op het tarief van 20, 30, of zelfs 50 procent zijn geen uitzondering,” zegt directeur Aline Molenaar, voorzitter van Per Saldo.
VVD-Minister Conny Helder gaat dat dus niet ingrijpend veranderen, al kondigt ze wel aan met een richtlijn te komen. “Het voelt heel gek dat er verschillen zitten tussen gemeenten. Samen met de Vereniging van Nederlands Gemeenten proberen we tot een uniforme werkwijze te komen. Zo moet duidelijk gemaakt worden dat een tarief toereikend is en hoe het tot stand komt.”
Dit bericht heeft 0 reacties