skip to Main Content
Middel In Beeld Voor Myelineherstel

Middel in beeld voor myelineherstel

Nieuw middel in beeld voor myelineherstel

Uit recent Amerikaans onderzoek op muizen (dus nog niet op mensen) blijkt dat toediening van glucosamine bij muizen myelineschade en verlies van motorische functie helpt te voorkomen.  Glucosamine kan mogelijk herstel en groei van de myelinebeschermlaag rond de zenuwuitlopers bij mensen met MS bevorderen.

Middel in beeld voor myelineherstelGlucosamine, ook bekend als N-Acetylglucosamine (GlcNAc) is een aminosuiker. Deze natuurlijke stof bestaat uit een aminogroep (een bouwstof van eiwitten) en een eenvoudige suikermolecuul (niet te verwarren met suiker die wij als zoetstof gebruiken). Eenvoudig wil hier zeggen dat er maar één suikermolecuul is, in tegenstelling tot meervoudige suikers die meerdere suikermoleculen bevatten.

De onderzoekers, verbonden aan de University of California-Irvine (UCI), zagen dat glucosamine de myelineproductie activeerde en herstel van myeline in het MS-muismodel bevorderde. Professor Michael Demetriou, leider van het onderzoek en expert op het gebied van neurologie, microbiologie en moleculaire genetica, meldt dat glucosamine een eenvoudige therapie zou kunnen worden om myelineherstel te bevorderen bij mensen met MS. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in The Journal of Biological Chemestry.

Overigens gaat het hier om een eerste onderzoek en is uitgebreid gecontroleerd onderzoek onder mensen met MS nodig om meer bewijs van de werkzaamheid van het middel te verkrijgen.

Myelineschade leidt in de hersenen onrijpe stamcelachtige cellen, de zogeheten oligodendrocyt voorlopercellen (OPC’s) naar de plek van de schade. Daar rijpen zij tot myelineproducerende cellen die in staat zijn de myelinelaag te herstellen. Maar ondanks de aanwezigheid van deze OPC’s op de schadeplekken in de hersenen komt vaak geen compleet myelineherstel tot stand.

Myelineherstel

Bij het zoeken naar een mogelijkheid om de rijping van OPC’s en myelineherstel te bevorderen, ontdekten de Amerikaanse onderzoekers samen met hun Duitse en Canadese collega’s dat de stof glucosamine op grond van zijn eigenschappen een mogelijke oplossing kan bieden.

Glucosamine speelt een rol in verschillende cellulaire processen waaronder rijping. De stof komt in een aantal lichaamsvloeistoffen zoals moedermelk voor. Het is een veilig middel dat zonder recept in de handel verkrijgbaar is als dieet supplement om klachten als gewrichtspijn, buik- en hartklachten te verlichten. Er is echter nog maar weinig klinisch bewijs van de voordelen van het middel.

Op grond van de verkregen gegevens constateren de onderzoekers dat glucosamine  als eenvoudige therapie zou kunnen dienen voor het bevorderen van myelineherstel bij mensen met MS.

Bron: multiplesclerosisnewstoday.com/

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Het gaat hier over het voedingssupplement N-Acetyl D-Glucosamne en ik koop het op vitaminesperpost.nl. Het is een gewoon vrij verkrijgbaar verkrijgbaar voedingssupplement. Het is betaalbaar (€ 20,= per 60 stuks 2-4 stuks per dag). Ik gebruik het supplement nu ca 5 weken en het verschil is vrijwel meteen merkbaar, (waarbij het ene wel iets langer duurt dan het andere) . Beter praten, minder pijn, beter bewegen/spiergebruik, beter denken. Zo ervaar ik het, maar ook een vriend/PPMS-genoot signaleert .een duidelijk vergelijkbare verbetering.
    Ik werd trouwens in oktober dit jaar door mijn broer (die ook MS heeft) geattendeerd op het onderzoeksartikel hierover van de universiteit California en dit is echt een middel in de categorie “baat het niet, het schaadt ook niet”. Tenslotte als je googlet op het middel zie je veel mogelijke toepassingen (ook bij auto-immuunziekten) en het wordt al jarenlang gebruikt. Omdat het bij mij zo’n verschil maakt, schreeuw ik het echt van alle daken, want hoe meer mensen hiermee geholpen zijn, hoe beter. Dus zegt het voorla voort!
    Met vriendelijke groet, Francine Rosier

  2. Erg mooi en hoopvol bericht! Als het werkt hoop ik dat wij in Nederland het niet weer eerst jaren in het buitenland moeten gaan zoeken zoals bij HSCT.

  3. Het zou geweldig zijn als zo een eenvoudig en goedkoop middel de myelineschade bij MS kan beperken en misschien zelfs kan herstellen

  4. Ik hoop dat het snel toe gepast mag worden bij MS patiënten, zodat ik en de andere ms strijders een leven krijgen zonder beperkingen.

  5. Een veelbelovend bericht. Hoop snel te horen, dat Glucosamine inderdaad werkt bij Myelineherstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top