Met complexe rolstoel in de taxi of niet?

Wie een complexe aangepaste rolstoel heeft en daardoor problemen ondervindt bij taxivervoer, kan zich melden bij de patiëntenkoepel Ieder(in). Strikt genomen mag zulk vervoer niet zomaar geweigerd worden.

Met complexe rolstoel in de taxi of niet?Volgens de organisatie Ieder(in), waarbij ook MS Vereniging Nederland is aangesloten, is per 14 januari 2022 de code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR) aangepast. Het doel van die code is onder meer veilig vervoer te garanderen voor mensen met een rolstoel.

Een van de wijzigingen is dat niet meer alleen stoelen met een ISO-certificering vervoerd mogen worden. In theorie een verbetering, want complexe aangepaste rolstoelen krijgen niet altijd een ISO-certificering.

Maar volgens Ieder(in) kan dit tot problemen leiden. Als de chauffeur besluit op basis van veiligheidsoverwegingen een passagier niet mee te nemen.

Ieder(in) zoekt nu met vervoerders en rolstoelfabrikanten naar een oplossing voor deze onzekerheid, in gezelschap van Dwarslaesie Organisatie Nederland, Spierziekten Nederland en seniorenorganisatie KBO-PCOB.

En roept mensen die op dit punt problemen ondervinden op zich te melden bij Ieder(in): (085) 400 70 22 of meldpunt@iederin.nl

In dit verband is nog interessant dat er een wijziging op komst is van het Besluit Personenvervoer 2000. Daarin komt nadrukkelijk te staan dat taxichauffeurs op verzoek van de aanvrager van de rit behalve rolstoelen ook andere hulpmiddelen, zoals een hulphond, een rollator of zuurstofflessen, moeten meenemen.

Bronnen:

https://iederin.nl/code-vvr-aangepast-onzekerheid-voor-passagiers-met-complexe-aangepaste-rolstoel/

https://iederin.nl/hulpmiddelen-moeten-mee-in-taxi/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.