Medische keuring rijbewijs soms ‘onnodig duur’

Als je MS hebt en je wilt je rijbewijs verlengen, kan dat onnodig duur worden. Dit komt vooral door de medische keuring die het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) daarvoor meestal eist.

Medische keuring rijbewijs soms onnodig duurDie keuring kost al snel meer dan € 250, terwijl die eigenlijk niet veel voorstelt, aldus Radar, het tv-consumentenprogramma van AVROTROS op 31 januari 2022. Bij verlenging van een rijbewijs vraagt het CBR een digitale gezondheidsverklaring in te vullen. Die kost op dit moment € 41,50.

Op grond van de verklaring bepaalt het CBR of je een specialistische medische keuring moet ondergaan. Bij MS is dat vrijwel standaard het geval. In de regel verricht een neuroloog de keuring, die je zelf moet betalen.

Het basistarief voor een medische keuring is voor 2022 door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gesteld op maximaal € 114,14 (inclusief btw) voor in totaal een half uur werk, 15 minuten indirect en 15 minuten direct. Voor extra werk voor en na mag de neuroloog toeslagen rekenen. In het uiterste geval kunnen de kosten voor de keuring daarmee oplopen tot € 342,35.

MKIN

In de praktijk blijkt het CBR voor de keuring vaak te kiezen voor de bv Medisch Keuringsinstituut Nederland (MKIN). MKIN brengt vooraf al extra kosten in rekening. Gemiddeld kost een keuring bij dit keuringsinstituut daardoor € 182,50, inclusief btw. Vooraf te betalen, anders gaat de keuring niet door.

Wie een neuroloog toegewezen heeft gekregen van het MKIN krijgt vóór de keuring de vraag een kopie op te sturen van de meest recente specialistenbrief aan de eigen huisarts plus een actueel medicatieoverzicht. Dit betekent dat medische informatie bij het instituut al bekend is voor de werkelijke keuring begint. Tijdens het keuringsgesprek komen de medische voorgeschiedenis aan de orde, de klachten die iemand ervaart en het medicijngebruik. In de praktijk een kort gesprekje met een paar algemene testjes.

Kwartiertje

De keuring zelf duurt ongeveer een kwartiertje en “stelt inhoudelijk niet veel voor“, aldus Radar. Het programma baseert zich daarbij op een eigen enquête, waaraan ongeveer 4000 mensen hebben meegedaan. Uit de Radar- enquête blijkt dat maar 30% van de mensen tevreden is over de keuringsprocedure. Ongeveer de helft van de mensen vindt de kosten veel te hoog. Overigens kun je de in rekening gebrachte extra kosten terugvorderen bij MKIN als je die niet terecht vindt. Radar vindt sowieso het vooraf betalen van de toeslagen onterecht het MKIN zou die pas naderhand mogen vorderen.

Nog meer kosten

Uiteindelijk gaat de rijbewijsverlenging meestal nog meer kosten. Want  het CBR kan ook nog besluiten dat je naast de keuring een rijtest moet doen. Daarbij kijkt een deskundige welke aanpassingen nodig zijn zodat je auto kunt rijden. Deze test is weliswaar gratis maar je moet wel naar de testplaats toe en het kan zijn dat je er een auto voor moet huren. Dat laatste moet je zelf betalen. Heb je MS en word je 75, dan moet je ook nog eens een ‘algemene medische keuring’ ondergaan. Dat kan vaak bij of via je eigen huisarts. Maar ook die keuring kost geld, circa € 40.

Na 3 jaar weer

Het CBR kan verder nog besluiten dat je rijbewijs korter geldig is dan de standaard 5 jaar, bijvoorbeeld omdat de MS erg actief is. Dat betekent dan dat je, zoals in het geval van een van onze redacteuren, na 3 jaar weer het hele traject moet doorlopen, met alle kosten van dien.

Het aanvragen van een nieuw rijbewijs zelf kost bij de meeste gemeenten € 41. Tel daar de keuringskosten bij op en je betaalt elke keer rond de € 300 voor het roze bewijsje.

Voor de duidelijkheid: als je een chronische ziekte als MS hebt, ben je niet verplicht dit te melden aan het CBR voor de medische keuring. Maar vanwege mogelijke complicaties van de ziekte, zoals bijvoorbeeld krachtverlies of verminderd zicht, is dit wel het algemene advies. Hoe het precies zit, kun je nalezen in de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’.

Bronnen: eigen ervaringen plus

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/een-lichamelijke-beperking/

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/alle-aandoeningen-op-alfabet/een-spierziekte-of-ziekte-van-het-zenuwstelsel.htm

https://wetten.overheid.nl/BWBR0011362/2021-07-01

https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_700215_22/1/

https://www.cbr.nl/nl/veelgestelde-vragen/hoe-kies-ik-een-andere-specialist-dan-de-specialist-die-het-cbr-gekozen-heeft.htm

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/zoek-een-specialist.htm

https://wetten.overheid.nl/BWBR0011362/2021-07-01

Aan dit onderwerp is ook aandacht besteed in het Support Magazine. Dat is een onafhankelijk blad van de Uitgeverij Virtùmedia, voor mensen met een lichamelijke beperking. Het verschijnt 6 keer per jaar en heeft bovendien een website.

Zie: https://supportmagazine.nl/veel-onvrede-over-medische-keuringen-cbr-250-euro-voor-formaliteit/?utm_source=Email&utm_medium=Nieuwsbrief&utm_campaign=Support-nieuwsbrief-4februari

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Best een goed artikel en ik ben het helemaal eens met de inhoud, alleen zou het beter zijn geweest als Radar ook een oplossing of mogelijkheid tot protest aantekenen had geboden (en indien ze dat gedaan hebben, jullie deze ook hadden vermeld).
    Nu is het een beetje een loze kreet, want dat het belachelijk duur is, weten we allemaal al jaren.
    Ik ben dus benieuwd naar jullie oplossingen en/of mogelijkheden (buiten een aanvullende verzekering, want die krijg je niet zomaar als je al MS hebt) om deze idiote bedragen (deels) terug te vragen.
    Dat zou dit artikel en jullie bijdrage pas echt de moeite waard maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *