Medicijnen krijgen pictogrammen

Er komen standaardsymbolen, zogeheten pictogrammen, op de verpakkingen van medicijnen. Daarover heeft minister Ernst Kuipers (D66; Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VWS) afspraken gemaakt met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), farmaceuten en apothekers.

pictogram zwangerschapEen pictogram is een simpele afbeelding in plaats van een tekst. De bedoeling ervan is te bereiken dat mensen hun medicijnen op de juiste manier gebruiken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen de bijsluiter bij een medicijn niet of nauwelijks lezen of niet begrijpen.

In maart 2022 had medicijnautoriteit CBG al vier waarschuwingspictogrammen toegestaan en wel voor gebruik bij zwangerschap, borstvoeding, autorijden en alcohol. Daar komen dus nieuwe pictogrammen bij. Sommige farmaceuten gebruiken al wel eigen pictogrammensets, maar die zijn van elkaar verschillend.

Het is de bedoeling dat alle symbolen op medicijnen dezelfde betekenis krijgen. Nederland is binnen Europa het eerste land met een dergelijk initiatief.

Bronnen

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/12/08/introductie-nieuwe-pictogrammen-voor-beter-medicatiegebruik

https://zorgkrant.nl/anders/16493-nieuwe-pictogrammen-voor-beter-medicatiegebruik-geintroduceerd

https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2021/06/23/onderzoek-naar-het-gebruik-van-pictogrammen-bij-medicijninformatie

https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2022/03/25/cbg-vier-waarschuwingspictogrammen-op-het-medicijndoosje-toegestaan

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *