Gebruik Kurkuma kan werking medicijnen verminderen

De specerij Kurkuma (werkzame stof curcumine), ook wel geelwortel of koenjit genoemd,  kan de werking van medicijnen verminderen. Dat is het geval bij ontstekingsremmers, kankermedicijnen en bloeddrukverlagers. Die waarschuwing is te lezen op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Als onafhankelijke autoriteit ziet het CBG toe op de kwaliteit, werking en veiligheid van een medicijn. 

Kurkumapoeder en kurkumacapsulesKurkuma wordt gebruikt bij het koken om een mild bittere smaak en gele kleur te geven aan een gerecht.  Daarnaast is het een medicijn dat is goedgekeurd voor behandeling van maag- en darmklachten. Op voorschrift  van je arts is Kurkuma op recept te krijgen bij de apotheek. Daar wordt  er ook gekeken naar je andere medicijngebruik. Je hoort dan of het verantwoord is om Kurkuma in te nemen.

Kurkuma wordt ook op de markt gebracht als voedingssupplement. Voedingssupplementen zijn vrij verkrijgbaar (zonder recept) bijvoorbeeld bij de drogist of via internet. Deze supplementen zouden helpen bij pijn- en  menstruatieklachten en insectenbeten, maar ook bij MS.

Deze werking wordt beweerd, maar  is niet bewezen door middel van gedegen wetenschappelijk onderzoek. De Reclame Code Commissie heeft leveranciers dan ook op de vingers getikt (uitspraak in augustus 2019). Zij mogen geen medicinale claims vermelden op hun sites, in artikelen of op de verpakking.

Mocht je overwegen Kurkuma te gaan gebruiken, neem dan altijd contact op met je huisarts of apotheek. Zo weet je zeker of het verantwoord is dit te doen.

Diverse bronnen:

https://www.cbg-meb.nl

http://mswijzer.be

https://www.reclamecode.nl

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.