Kritiek op Europese patentverlenging Tecfidera

Het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) heeft kritiek op de Europese patentverlenging voor het MS-veranderende medicijn Tecfidera® (werkzame stof dimethylfumaraat). In een artikel van 11 pagina’s dat op 29 mei 2023 is verschenen hekelt onderzoeksjournalist Lucien Hordijk vooral de rol hierbij van de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie (EU).

TecfideraDie heeft de beslissing teruggedraaid van het Europese Medicijnagentschap (EMA) om het patent vervallen te verklaren en daarmee in de EU ruimte te maken voor veel goedkopere alternatieven voor Tecfidera.

Zulke zogeheten generieke middelen zijn kort in de handel geweest. Het besluit van de Europese Commissie blokkeert dit voor waarschijnlijk nog twee jaar, wat volgens FTM ten onrechte is en alleen maar profijtelijk voor Tecfidera-fabrikant Biogen.

Lucien Hordijk bestrijdt de redelijkheid hiervan. Allereerst omdat het om een medicijn gaat dat twintig jaar geleden al in oorsprong als middel tegen psoriasis is gelanceerd en niet voor MS apart een patent had mogen krijgen. Weliswaar heeft het EMA Tecfidera in 2014 voor MS goedgekeurd en daarmee Biogen een tienjarig monopolie toegekend, “maar in 2021 kwam het agentschap terug op die beslissing.”

Dat de Europese Commissie dit corrigeert zorgt er volgens Hordijk voor dat alleen al in Nederland dimethylfumaraat nu jaarlijks in totaal € 45 miljoen meer kost dan nodig, “ten gunste van farmaceut Biogen.” Hordijk tekent op dat dit het resultaat is van juridische procedures door Biogen. Het besluit van de EU lijkt namelijk gebaseerd op een uitspraak op 16 maart 2023 van het Europese Hof van Justitie (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:62021CJ0438). FTM schrijft tot nog toe vergeefs te hebben gevraagd om commentaar, ook bij Biogen.

RRMS

In het artikel op de FTM-website staat dat Nederlandse neurologen Tecfidera aan ongeveer 9000 MS-patiënten voorschrijven. Het moet dan gaan om mensen met Relapsing Remitting MS (RRMS), bij wie Tecfidera het aantal terugvallen kan verminderen. Neuroloog dr. Bob van Oosten van het MS-centrum in Amsterdam – tevens secretaris van de MS-werkgroep binnen de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN ) – toonde zich op 5 december 2022 op MSweb tevreden met de komst van alternatieven voor Tecfidera; “Dat is welkom in tijden van oplopende zorgkosten.”

Biogen reageert desgevraagd op de situatie van nu – uit het Engels vertaald: “Biogen is verheugd dat het Hof van Justitie van de Europese Unie in het voordeel van Biogen heeft beslist. Deze gunstige beslissing bevestigt dat Tecfidera® (dimethylfumaraat) recht had en nog steeds heeft op wettelijke marketingbescherming in Europa.”

Bronnen onder meer:

https://www.ftm.nl/over-ftm
https://www.ftm.nl/artikelen/biogen-melkt-een-monopolie-op-een-oud-ms-medicijn-uit
https://msweb.nl/actueel/nieuws/biogen-bestrijdt-vervallen-van-patent-op-tecfidera
https://msweb.nl/actueel/nieuws/dimethylfumaraat-steeds-meer-merkloos-en-goedkoper

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Diep triest……uiteindelijk is dit weer een bijl aan de wortel van ons zorgsysteem. Als dit zo door gaat zal over een X aantal jaren bijna niets meer vergoed worden, omdat we het met z’n allen niet meer kunnen betalen. De farmaceuten zelf zullen nooit hun graai-gedrag veranderen.Wie weet hoe we bedrijven, zoals Biogen, met hun dure advocaten kunnen aanpakken? Het hele systeem moet anders, maar hoe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.