Kleiner eigen risico ook van belang voor MS-patiënten

Minister Ernst Kuipers (D66; Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VWS) wil het eigen risico per medische behandeling vanaf 2025 beperken tot € 150. Nu kun je in één keer het volledige bedrag aan eigen risico kwijt zijn, € 385 per jaar.

Ernst Kuipers
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De minister denkt dat deze wijziging van de Zorgverzekeringswet vooral van belang kan zijn voor mensen met hoge zorgkosten zoals chronisch zieken. Onder hen ook veel MS- patiënten.

De minister legt de wijzigingen uit in een brief die hij op 19 januari 2023 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Berekend is dat in het nieuwe systeem ongeveer 1 miljoen zorgverzekerden vanaf 2025 per jaar gemiddeld € 100 minder eigen risico zullen betalen. Deze verbetering van het verzekeringsstelsel is afgesproken in het akkoord dat heeft geleid tot de huidige regeringscoalitie.

Het verplicht eigen risico blijft tot 2026 in elk geval € 385, zo is de bedoeling. In de brief staat dat er later dit jaar mogelijk nog andere maximumbedragen komen per behandeling in de zorg.

Bron:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/01/19/vanaf-2025-maximaal-150-euro-eigen-risico-per-behandeling-in-medisch-specialistische-zorg

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Helaas gaat dit niet gelden voor medicijnen, dus iedereen met dure MS medicatie is toch zijn eigen risico helemaal kwijt. Je kan natuurlijk ook zeggen dat het ok is dat je meer betaalt, als je medicijnen van 20.000 euro per jaar slikt. Vraag blijft wel waarom de (alleen maar remmende, niet genezende) medicijnen zo enorm duur moeten zijn, ook als ze al vele jaren op de markt zijn en/of voor een andere ziekte al werden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.