Keurmerk bepleit voor medische berichten

Van diverse zijden is steeds vaker een pleidooi te horen voor het garanderen van correctheid van medische berichtgeving. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met een soort wetenschappelijk keurmerk. De vraag hiernaar heeft alles te maken met de toename van medische berichtgeving via uiteenlopende, niet-wetenschappelijk onderbouwde internetkanalen. Vaak leidt dit ook tot publicaties in en op andere media. Vooral het afgelopen coronajaar is er meer wildgroei wat dit betreft ontstaan.

Medisch wetenschapper dr. ir. Bram Platel heeft dit aan de orde gesteld in een wetenschappelijk overleg over COVID-19, met deelname van onder meer tientallen MS-deskundigen. Lees hierover ook in MSzien. Daar zegt Bram: “Zeker als het over corona en MS gaat, is het goed alle nieuws te checken en te dubbelchecken en dat er dan ook bij te zetten. Dan zou zo’n keurmerk goed kunnen helpen”.

Te denken valt aan uitgebreide bronvermelding van medische berichten, zoals MSweb doet. Voor een keurmerk zou dat ook kunnen met symbolen. Bijvoorbeeld: Keurmerk bepleit voor medische berichten

Dokter Media

Als het gaat om ander dan coronanieuws checkt sinds enige tijd het collectief Dokter Media medische berichten in kranten, tijdschriften en op radio en televisie. Dokter Media staat onder leiding van de artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron. Zie over hen ook ons nieuwsbericht hierover.

Zij hebben op 30 maart 2021 bovendien bekendgemaakt op dit gebied nauw te gaan samenwerken met het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Dit is een medisch wetenschappelijk tijdschrift dat voor artsen publiceert over Nederlandse onderzoeken. In een gezamenlijk persbericht schrijven Dokter Media en de NTvG “zich samen te gaan inzetten voor nog meer duidelijke berichtgeving bij actuele medische onderwerpen”. Eerder had Dokter Media al samenwerking geregeld met Gezondheid en Wetenschap, een Belgische onafhankelijke website met informatie over gezondheid. Zie ook: doktermedia.nl/samenwerking/

Bronnen: dr. ir. Bram Platel (Stichting MS in Beeld), Dokter Media en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.