Kamer wil extra energiesteun voor chronisch zieken

De Tweede Kamer wil dat de regering onderzoekt of extra steun mogelijk is voor chronisch zieken die onvermijdbare extra energiekosten hebben. Die uitspraak is vastgelegd in een motie die op donderdagavond 22 september 2022 met algemene stemmen is aangenomen, aan het eind van de Algemene Politieke Beschouwingen over de Prinsjesdagstukken.

gloeilampmannetje met stopcontactDe eerste aanzet hiervoor is, zoals eerder op MSweb gemeld, gegeven door Ieder(in), de koepelorganisatie van zieken en gehandicapten. Ook MS Vereniging Nederland is daar lid van.

Ieder(in) wees erop dat veel chronisch zieken vaak een hoger energieverbruik hebben dan gemiddeld, door extra stoken en gebruik van hulpmiddelen, zoals een elektrische rolstoel, en medische apparatuur.

In de Tweede Kamer verwerkte Caroline van der Plas (BBB) dit in een motie. Haar vraag aan de regering was met urgentie te onderzoeken of en hoe extra energiecompensatie mogelijk is voor mensen die vanwege medische oorzaken energiekosten boven het tariefplafond hebben. Zij wil antwoord op die vragen voordat de Kamer toekomt aan het vaststellen van de financiële stukken voor de rijksbegroting 2023. En met die uitspraak kreeg zij de steun van alle fracties in de Tweede Kamer.

Energieplafond

In de debatten na Prinsjesdag ging het vooral over het vaststellen van dat plafond aan energiekosten. De Tweede Kamer steunt op initiatief van de fracties van PvdA en GroenLinks in ruime meerderheid dit idee. Maar het kabinet moet van de Tweede Kamer nog veel huiswerk doen om de regels van het energieplafond eerlijk te maken voor iedereen voor wie de energiecompensatie is bedoeld. De verwachting is dat daarmee nog enkele weken gemoeid zullen zijn.

Bronnen

Tweede Kamer, NOS (https://nos.nl/l/2445637), NRC en andere media.

Foto: Pixabay

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Dat zou welkom zijn.hier in huis zijn veel hulpmiddelen die stroom verbruiken
    de regering moet eens verder kijken dan de neus lang is, er zijn zat Nederlanders die flink in de problemen zitten
    die zich stuk gewerkt hebben voor de Maatschappij die er nu is ,en nu in een verdomhoek gedrukt worden

  2. Hier zijn twee chronisch zieken in huis waar al meer dan 25 jaar een hoger energie verbruik is dan gemiddeld een huishouden van 4 personen heeft.
    Mede dankzij minister Wiebes die alle aftrekposten heeft bevrorendie voor chronisch zieken bedoeld waren.
    Het zou een mooi gebaar van de regering zijn om dat weer terug te draaien voor dat Wiebes minister van financiën werdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *