Goed voorbereid op reis

Op vakantie ga je met een vaccinatiebewijs op zak of de Corona-check app, dat weten  de meeste mensen nu wel. Wat veel mensen niet weten is dat je vaak ook een officiële verklaring voor medicijnen nodig hebt als je op reis gaat. Daarom is de apothekersorganisatie KNMP de actie ’Goed Voorbereid op reis’ gestart.

Goed voorbereid op reis Een verklaring voor medicijnen heb je sowieso nodig als deze onder de Opiumwet vallen. Heb je het document niet bij je, dan kun je worden aangezien voor drugssmokkelaar of verslaafde. Je riskeert in beslagname of zelfs gevangenisstraf.
De meest gebruikte medicijnen, waarvoor zo’n speciale verklaring nodig is, zijn: Oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol. Ook medicinale cannabis, waar sommige mensen met MS gebruik van maken, valt onder deze groep.

Voor sommige landen heb je speciale officiële papieren nodig, zoals:

  • De Schengenverklaring: patiënten met geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen en die naar een Europees Schengenland willen reizen of een land dat de Schengenverklaring accepteert, moeten dit document bij zich hebben. De aanvraag hiervoor doe je bij het Centraal Administratiekantoor (CAK).
  • De Medische verklaring van een arts of specialist. Hierin staat meer dan alleen de vermelding van de onder de Opiumwet vallende medicijnen die je bij je hebt. De verklaring geeft ook weer welke vaccinaties je hebt gehad en wanneer, en aan welke aandoening je lijdt. De verklaring moet gelegaliseerd worden door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). (NB: Dit is niet hetzelfde als het gele boekje van de GGD!). Wil je weten of je in een land de Medische verklaring nodig hebt, neem dan contact op met de ambassade van het betreffende land.

Op tijd aanvragen

Het aanvragen, legaliseren (ondertekenen en afstempelen) van de verklaring kan zomaar 14 dagen duren. Doe de aanvraag dus ruim op tijd. De apotheek kan je helpen bij het aanvragen van de verklaring. Meer informatie vind je op de site van Rijksoverheid.

Medicijnpaspoort

Het is verstandig naast de Schengenverklaring of de Medische verklaring een medicijnpaspoort mee te nemen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt, inclusief de MS-remmers, en of je ergens allergisch voor bent. Dit geprinte overzicht krijg je van je apotheek. Mocht je in het buitenland naar een apotheek moeten, dan kan zo’n document reuze handig zijn. Nog zo’n eenvoudig advies is om de originele verpakking van je middelen mee te nemen, dat ziet er officieel uit en voorkomt misverstanden.

Injectiespuiten

Sommige MS-remmers dien je toe met een injectiespuit. Het meenemen van injectiespuiten kan problemen opleveren bij reizen naar het buitenland of dat nu per auto, trein of vliegtuig is, maakt niet uit. Dus ook hiervoor geldt: vraag na bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat wat vereist is en aan de (vlieg)maatschappij waarmee je reist wat de veiligheidsvoorschriften zijn. Nog een tip: Houdt je medicijnen in je handbagage, want zo heb je ze direct bij de hand en voorkom je dat ze bevriezen in het bagageruim van een vliegtuig.

Geldigheidstermijn

Ook belangrijk: Onderzoek wat je in het buitenland nodig hebt aan officiële documenten, waaraan die moeten voldoen en ook hoelang ze geldig zijn. Soms is dat maar voor een week! Illustratief in dit verband is de ervaring van een man met MS (naam bij de redactie bekend) die naar Lanzarote ging en wiens vrouw een stamceltransplantatie had ondergaan.  Zij had niet alleen een medische verklaring in het Engels  (Medical Information) nodig van haar specialist maar ook een bewijs dat ze voedingssupplementen bij zich mocht hebben omdat ze die nodig had. Dat laatste was een zeer recente – niet ouder dan een week – verklaring van haar diëtist,  in het Engels.
Kortom, ook uit voorbeeld blijkt:  bereid je goed voor als je op reis gaat, dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je onbezorgd genieten van je vakantie.

Bronnen:
www.apotheek.nl/opreis
www.knmp.nl/regelgeving-geneesmiddelen-en-grondstoffen/opiumwet
www.rijksoverheid.nl/geneesmiddelen/medicijnen-mee-op-reis
www.skipr.nl/15-miljoen-medicijngebruikers-moeten-verklaring-aanvragen-bij-buitenlandreis/
www.knmp.nl/campagne-goed-voorbereid-op-reis-officieel-van-start

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.