
Goed resultaat bij onderzoek MS-muismodel
Onderzoekers van het biotechnologiebedrijf BioNTech, dat bekend is vanwege het coronavaccin, melden dat zij samen met Pfizer een vaccin hebben ontwikkeld dat een doorbraak kan betekenen in het onderzoek naar MS.
Het gaat om een experimenteel, niet met ontsteking gepaard gaand, vaccin. Dit vaccin is ontwikkeld om abnormale immuunreacties tegen myelineVetachtige, witte stof die in de vorm van de zogenaamde myelineschede de zenuwvezels isolerend omhult. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig. Dit kan leiden tot diverse symptomen. Meer... bij MS te dempen. Het zou het ontstaan van symptomen vertragen en de ernst ervan verminderen.
Goed nieuws dus, maar nog geen reden tot juichen. Want dit resultaat is gebaseerd op een zogeheten fase 1 studie. Dat is de eerste van vier fasen waarbij de veiligheid en de werking van een geneesmiddel worden getest. In dit geval op muizen. Waarbij opgemerkt moet worden dat MS niet bij dieren (dus ook niet bij muizen) voorkomt. Alleen al om die reden zal nader onderzoek nodig zijn voor het zeker is dat het vaccin ook bij mensen werkt.
Bij MS valt het immuunsysteem abusievelijk de myelinelaagrondom de zenuwvezels aan. Het ontwikkelen van een behandeling voor auto-immuunziekten zoals MS is daarom met name gericht op het onderdrukken van cellen die deze aanvallen aansturen. Bij de huidige DMT-behandelingen, die de prikkels in de hersenen anders doen ervaren, is dit nog wel het geval en dat levert voor mensen met MS meer risico op ontsteking op.
Volgens de onderzoekers van BioNTech zou het vaccin een revolutie in de behandeling van MS teweeg kunnen brengendoor herprogrammering van regulatoire T-cellen (Tregs). Deze cellen vormen een onderdeel van het afweersysteem en hebben tot taak andere cellen van het afweersysteem te ‘reguleren’ om afweerreacties te onderdrukken. Zij zorgen ervoor dat afweerreacties niet te heftig worden en voorkomen dat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt.
De werkzaamheid van het mRNA vaccin (messenger Ribonucleïne zuur) is getest in verschillende MS-muismodellen met als uitkomst verbetering van motorische functies, vertraging van ontstaan van symptomen en ook minder ernstige symptomen.
Bovendien lijkt het vaccin ook geen nadelige invloed op het afweersysteem te hebben, ook niet na herhaalde toediening.
De studie, ‘A non-inflammatory mRNA vaccine for treatment of experimental autoimmune encephalomyelitis’ is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Nog geen garantie
Ondanks deze positieve en hoopgevende onderzoeksuitkomst moet nogmaals sterk worden benadrukt dat het hier nog maar om een fase 1 studie op muizen gaat. De garantie dat het vaccin ook bij mensen effectief zal zijn is er nog niet. Daarvoor is nog veel meer onderzoek noodzakelijk.
Ook is het goed te weten dat Nederlandse toponderzoekers in het verleden vaak vrij cynisch op dit soort aankondigingen hebben gereageerd. Onder wie de in 2019 overleden prof. dr. Rogier Hintzen (zie: http://msweb.nl/ms-onderzoek/in-nederland/vaccin-tegen-ms-is-speculatie)
Bronnen:
https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2021/01/11/biontech-vaccine-halts-ms-progression-without-immune-suppression-mouse-model-study/
Dit bericht heeft 0 reacties