Gezocht: volwaardig alternatief voor plastic rietje

Plastic in zee is een groot probleem. Daarom verbiedt de Europese Unie vanaf 2021 wegwerpplastic, zoals plastic bestek, roer-staafjes en rietjes. Ieder(in) is voor schone zeeën. Maar als belangenbehartiger van mensen met een beperking heeft ze wel een kanttekening: Mensen met beperkingen kunnen van rietjes afhankelijk zijn om te drinken. 

Duurzame materialen

Gezocht: volwaardig alternatief voor plastic rietjeDat rietjes bijdragen aan een milieuprobleem, staat buiten kijf. Rietjes en plastic bestek staan in de top tien van producten die op strand achterblijven. Gezocht moet worden naar een goed alternatief. Rietjes van bamboe, papier of metaal zijn wel verkrijgbaar maar niet voor iedere gebruiker toepasbaar of onhygiënisch of ongeschikt voor warme dranken.

Verschil tussen wel of niet kunnen drinken

Margriet van Kampenhout, beleidsmedewerker bij Ieder(in) én ervaring-deskundige zegt: “Verschillende mensen zijn afhankelijk van rietjes om überhaupt te kunnen drinken. Ik gebruik zeven soorten rietjes, allemaal met een ander doel. Producenten moeten ons vragen waaraan rietjes moeten voldoen. Mensen zonder beperking leggen een vervelend rietje weg, voor ons is het drinken of  niet drinken.”

VN-verdrag Handicap

De vraag om een geschikt alternatief is in lijn met het VN-verdrag Handicap: elke maatregel die de leefsituatie van mensen met een beperking verslechtert, is daarmee in strijd. Plastic rietjes zijn producten waar sommige mensen met een beperking afhankelijk van zijn. Afschaffen van plastic rietjes mag pas als er een volwaardige vervanger is.

Tot die tijd moeten plastic rietjes voor mensen met een beperking beschikbaar blijven én zonder recept. “Je wilt niet naar de apotheek voor zo’n gewoon product”, zegt Margriet in Vakblad Afval.

Bron: iederin.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.