Er komt geen bonus voor pgb-zorg door familieleden

Het Kabinet heeft besloten de speciale €1000-zorgpremie ook te verlenen aan mensen die zorg verlenen op basis van een persoonsgebonden budget (pgb). Er is echter een opmerkelijke uitzondering: mensen die op basis van een formeel pgb-contract zorg verlenen maar familie zijn van de zorgontvanger, krijgen dat bonusrecht niet.

mantelzorg
Mensen die op basis van een formeel pgb-contract zorg verlenen maar familie zijn van de zorgontvanger, krijgen het bonusrecht niet

Een poging om met een Kamermotie het Kabinet te dwingen dat toch te doen is in het coronadebat van woensdag 10 maart 2021 mislukt. Daarbij waren de twee tegenstemmen van de fractie van Forum voor Democratie uiteindelijk beslissend.

De motie was ingediend door het solo-Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, die als politieke partij Splinter deelneemt aan de Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

Zij betoogde “dat het volstrekt niet uit te leggen is dat het Kabinet veel waardering zegt te hebben voor de inzet van pgb-zorgverleners in de familiesfeer en toch deze zeer betrokken zorgverleners uitsluit van de €1000-zorgbonus”.

Ook al kreeg zij geen steun van de 73 aanwezige leden van de vier fracties die achter de regeringscoalitie staan (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie), dan nog had zij met haar motie succes kunnen hebben. De oppositie was namelijk in het Kamergebouw aanwezig met 74 leden, precies één stem meer. Omdat met handopsteking echter ook de oppositiefractie van Forum voor Democratie liet weten tegen te zijn, werd de motie alsnog verworpen.

Over de bonusregeling in het kader van de pgb is eerder een nieuwsbericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verschenen. Het oordeel van de regering over mantelzorg door familieleden beschreef MSweb al in haar bericht ‘VWS: geen pgb voor informele mantelzorg‘.

Bronnen: redactie MSweb en de Tweede Kamer

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.