Voorlopig geen nieuw Nederlands aHSCT-standpunt

MS Vereniging Nederland heeft – voorlopig – bot gevangen bij haar dringende oproep aan de Nederlandse neurologen om het terughoudende standpunt over autologe Hematopoëtische Stamceltransplantatie (aHSCT) voor MS-patiënten te laten varen.  

Voorlopig geen nieuw Nederlands aHSCT standpuntVoorzitter dr. Erwin Hoogervorst van de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) schrijft: “Zoals u weet gaan we in Nederland meedoen aan een internationale studie naar stamceltherapie in vergelijking met geregistreerde behandelingen voor MS. Lopende dit onderzoek en in afwachting van de resultaten vinden wij het verstandig het standpunt niet aan te passen”.

Deze afwijzende reactie geldt de open brief die de vereniging op 25 oktober 2019 heeft gestuurd, mede namens de op dit gebied actieve stichtingen MS in Beeld en Op de Been. Daarin wijst de vereniging erop dat internationale onderzoeken intussen afdoende de effectiviteit en veiligheid van de stamceltherapie hebben aangetoond Volgens MS Vereniging Nederland is er alle aanleiding aHSCT in elk geval nu al in Nederland aan te bieden aan patiënten met RRMS, die ondanks het gebruik van medicatie ontstekingen blijven hebben in het centrale zenuwstelsel.

Zolang dat niet gebeurt, zijn die MS-patiënten aangewezen op klinieken in het buitenland, zoals in Moskou, en moeten ze daarvoor zelf betalen. Zodra zulke behandelingen ook in Nederland mogelijk zijn, kan dit financieel lopen via het basispakket van de zorgverzekering.

De belangenbehartiger van MS-patiënten in Nederland vindt dat wachten op de resultaten van het nieuwe onderzoek niet verantwoord is omdat daarmee zeven jaar gemoeid kan zijn. Overigens zei professor dr. Joep Killestein van het MS-centrum Amsterdam in een uitzending van EenVandaag op 6 november 2019, dat het centrum “samen met de MS-werkgroep van de NVN aan het kijken is of er mogelijkheden zijn om in de meest schrijnende gevallen, buiten het onderzoek dat nu loopt, stamceltherapie in uitzonderlijke gevallen toch te kunnen gaan aanbieden”.

Bronnen: MS-vereniging Nederland en EenVandaag (AvroTros); 19 december 2019

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Belachelijk het geld voor onderzoek kun je beter spenderen aan een kuur voor mensen waarbij dit t laatste redmiddel is. Moet hier nu weer t wiel worden uitgevonden? Ga s kijken in moskou je bent van harte welkom daar met bewezen resultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.