Fysiotherapeut krijgt ruime voldoende

De fysiotherapeut krijgt een ruime voldoende van patiënten, namelijk een 8 of hoger. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Patiëntenfederatie. Mensen zijn in het algemeen dik tevreden over de therapeut en de praktijk. Alleen zouden fysiotherapiepraktijken meer informatie kunnen geven over de kwaliteit en expertise van de praktijk. Dat helpt mensen bij hun keuze voor een passende praktijk of behandeling. Juist voor mensen met MS is dat van belang, zo weten wij bij MSweb.

Patiëntenfederatie

fysiotherapeut ruime voldoendeDe Patiëntenfederatie – waar MS Vereniging Nederland lid van is – onderzocht de tevredenheid over de fysiotherapeut onder 9500 leden van het patiëntenpanel. Van hen komen de meeste mensen, 44 procent, bij de fysiotherapeut vanwege een chronische aandoening, zoals MS. De meeste behandelingen bestaan uit oefeningen (77 procent) en advies en instructies (52 procent). Van de ondervraagden kreeg 87 procent een individuele behandeling, 4 procent een groepsbehandeling en 10 procent bezocht de fysiotherapeut zowel individueel als in groepsverband.

Tevredenheid over behandeling

De mensen die fysiotherapie volgen vanwege een chronische aandoening, zoals MS, vinden een goed contact met de fysiotherapeut belangrijk, evenals de expertise van de therapeut. Ook de bereikbaarheid van de praktijk en het resultaat van de behandeling zijn van belang. Ten tijde van het onderzoek ‘liep’ de helft van de ondervraagden tijdens het onderzoek bij de fysiotherapeut, 42 procent van hen had de behandeling afgerond en 7 procent is voortijdig gestopt.

De behandeling heeft veel mensen iets opgeleverd. Zo kunnen zij door de fysiotherapie beter of meer bewegen. Ook ervaren mensen minder pijnklachten en is bij zo’n 10 procent het medicijngebruik afgenomen. Mensen volgen fysiotherapie vooral om de gezondheidssituatie stabiel te houden en de conditie te verbeteren, twee dingen die voor mensen met MS erg belangrijk zijn.

Samen beslissen

Wanneer mensen samen met de fysiotherapeut de behandeldoelen bepalen, is 94 procent positief over de behandeling en geeft men een ruime voldoende. Wanneer de fysiotherapeut dat zelf bepaalt, is 71 procent positief en van de kleine groep die zelf beslist over de behandeling, is 79 procent tevreden. Een van de aanbevelingen van de Patiëntenfederatie luidt dan ook dat dit thuishoort in richtlijnen en kwaliteitskaders van de praktijk en dat dit breed moet worden ingezet. Ook vindt de Patiëntenfederatie dat financiën geen drempel mogen zijn voor het krijgen van een passende therapie.

Bron: https://www.patientenfederatie.nl/actueel/nieuws/patient-is-tevreden-over-fysio-en-oefentherapeut-maar-kwaliteitsinformatie-kan-beter

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.