Fraude met gehandicaptenparkeerkaart hindert legaal gebruik

“Het misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten loopt de spuigaten uit,” zegt Glenn Immanuel van de Amsterdamse politie op social media platform LinkedIn. De fraudeurs bezetten de gehandicaptenparkeerplaats onterecht, wat het legale gebruik hindert. Degene die hem echt nodig heeft, kan er immers geen gebruik van maken.

gehandicaptenparkeerplaatsBij een controle bleek dat van de acht gecontroleerde kaarten er zes niet deugden. Dat is 75 procent. Bij eerdere acties was het percentage zelfs nog hoger, volgens Glenn Immanuel. Fraude en misbruik van de gehandicaptenparkeerkaart(GPK) is niet nieuw. Al sinds de invoering in 2001 is er sprake van. Niet alleen in Nederland, maar overal waar de kaart geldig is. En dat is in heel Europa.

Lucratief

Misbruik is een lucratieve handel. Parkeren in Amsterdam is duur, de pakkans is klein en de boete relatief laag, op dit moment € 370. Afgezet tegen de hoge parkeerkosten in Amsterdam (€ 7,50 per uur in het centrum) heb je de boete in een goede week weer terugverdiend. Op de illegale markt schijn je een parkeerkaart aan te kunnen schaffen voor zo’n € 1500. Even rekenen en je ziet dat dit een “goede” investering is voor iemand die regelmatig in Amsterdam parkeert.

Foto op de achterkant

Het grote probleem voor handhavers is dat de gehandicaptenparkeerkaart alleen een foto van de eigenaar op de achterkant heeft en niet op kenteken is geregistreerd. Omdat die foto op de achterkant zit, is het moeilijk te bepalen of iemand de kaart terecht gebruikt. De fraudeur kan alleen gepakt worden als hij zich in of bij het voertuig bevindt.

Mogelijke oplossing

Centrale administratie van de kaarten zou mogelijk een oplossing van het fraudeprobleem kunnen zijn. Daarmee experimenteert de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Kern van die centrale administratie is het zogeheten Nationaal Parkeer Register (NPR), een landelijke database waarin alle parkeerrechten op kenteken geregistreerd staan. Met het NPR kunnen gemeenten stap voor stap de parkeerdiensten digitaliseren. Maar nog lang niet alle gemeenten werken met het register of hebben een digitaal systeem dat kentekens scant.

Doorn in het oog

Voor de mensen die de gehandicaptenparkeerkaart nodig hebben, onder wie ook veel mensen met MS, is het misbruik een doorn in het oog. Zij hebben de parkeerkaart niet voor niets. Zie je frauduleus gebruik van een parkeerkaart, dan kun je dat melden op www.meld.nl.

MSzien, het digitale magazine van MSweb, besteedt binnenkort uitgebreid aandacht aan de gehandicaptenparkeerkaart.

https://www.at5.nl/artikelen/217023/misbruik-gehandicaptenparkeerkaart-loopt-spuigaten-uit

https://nationaalparkeerregister.nl/diensten/gehandicaptenparkeerkaart/aanleiding.html

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2283865-rdw-komt-met-maatregel-tegen-fraude-met-parkeerkaarten-voor-gehandicapten

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2283865-rdw-komt-met-maatregel-tegen-fraude-met-parkeerkaarten-voor-gehandicapten

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *