Kamer aan zet na Fampyra actie

De Tweede Kamer is aan zet om het loopmedicijn Fampyra terug te krijgen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit na een actie afgelopen dinsdag 15 januari 2019 van tal van mensen met MS, op het voorplein van het Kamergebouw in Den Haag. Waar het Kamerlid Liliane Ploumen (PvdA) beloofde het gevraagde initiatief te zullen nemen ten bate van de Fampyragebruikers.

De actie op deze eerste dag na het kerstreces stond onder leiding van MS Vereniging Nederland waarvan voorzitter Jan van Amstel zich gesteund wist door een petitie die intussen door meer dan 41.000 mensen is ondertekend.

Een resultaat dat vervolgens binnen het gebouw door een delegatie is overgebracht aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid welzijn en sport. In die delegatie twee drijvende krachten van de petitie, Inge van der Sleen en Esmiralda Steen, Fampyragebruiker en actievoerder Tom Leppink en directeur Chris Schouten van MS Vereniging Nederland.

Inzet: het besluit gecorrigeerd te krijgen van minister B. Bruins (Medische Zorg en Sport) om Fampyra na twee jaar proef geen definitieve plek te geven in het verzekeringspakket. Bij dit besluit baseert hij zich op de visie van het Zorginstituut Nederland (ZiN) dat Fampyra geen meerwaarde heeft voor mensen met MS.

Hetgeen in Nederland ongeveer 2000 mensen met MS dagelijks logenstraffen. Ook vele behandelende neurologen zijn zeer tevreden over Fampyra. “Luister naar hen”, hield Liliane Ploumen de verzamelde mensen voor.

Buiten en binnen herhaalde Jan van Amstel de wel zeven punten die in het voordeel spreken van Fampyra. Dat er maar liefst 40.000 succesvolle gebruikers zijn in Europa, alle landen om ons heen dat gebruik wel vergoeden, al binnen twee weken vaststaat of het middel helpt of niet en het product op zichzelf niet eens zo duur is – op jaarbasis € 2000 – alleen te kostbaar voor mensen met een laag inkomen onder wie juist veel mensen met MS, enzovoort, enzovoort.

Media-aandacht

Het was de zoveelste poging in de afgelopen maanden om het tij gekeerd te krijgen. Ditmaal een poging met veel media-aandacht als bijkomend effect. Zo vertelden Nanda Erken, Brigitte den Hartog en vele anderen aan journalisten van radio, televisie en kranten uitgebreid en met tranen in de ogen dat zij zonder Fampyra weer terugvallen op scootmobielen, rollators en rolstoelen. Ook hun spandoeken spraken voor zich: ‘Dankzij Fampyra loop ik weer’, ‘ZiN praat onzin’ en ‘De poot stijf houden bevordert het loopvermogen niet’.

Bronnen: MS Vereniging Nederland en redactie MSweb, 15 januari 2019

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *