Experiment Wiet in meer gemeenten

Het experiment met door de staat gekweekte cannabis zou in “aanzienlijk meer” gemeenten moeten worden gehouden dan in het regeerakkoord staat,  adviseert een commissie onder leiding van professor André Knottnerus.

Experiment WietIn het regeerakkoord is afgesproken de proef in zes tot tien (middel)grote gemeenten te houden. De commissie Knottnerus onderzocht in opdracht van het kabinet hoe het experiment met de zogeheten gesloten coffeeshopketen eruit moet komen te zien en denkt dat dat te weinig gemeenten zijn.

Het Advies doorkruist het wankele compromis tussen de regeringspartijen, die heel verschillend denken over de legalisering van wietteelt. Coffeeshops mogen nu wel cannabis verkopen, maar de inkoop gebeurt clandestien. Dat is een doorn in het oog van vooral regeringspartij D66.

Legalisering

D66 drong aan op de proef, in de hoop de onderwereld, die stevig verdient aan de illegale wietteelt, een slag toe te brengen. Tientallen gemeenten denken er ook zo over en willen graag aan het experiment meedoen.

Wat de commissie betreft is het experiment niet alleen geslaagd als er gunstige effecten gemeten worden, maar ook als er geen verslechtering optreedt. Plan is het experiment na vier jaar te evalueren en dan af te bouwen.  De commissie vindt dat “onlogisch” en de proef bij succes verlengen en ook meer gemeenten laten meedoen.

Bestuderen

De regeringspartijen in de Tweede Kamer wilden zich woensdag nog niet uitspreken of het experiment met staatswiet groter moet worden opgezet en eerst de aanbevelingen van de commissie bestuderen.

Het Advies doorkruist het wankele compromis tussen de regeringspartijen, die heel verschillend denken over de legalisering van wietteelt. Coffeeshops mogen nu wel cannabis verkopen, maar de inkoop gebeurt clandestien. Dat is een doorn in het oog van vooral regeringspartijen.

Bron: Skipr

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.