
Europese artsenkoepel vraagt actie tegen ‘antibiotica-resistentie’
Een conferentie van de Europese artsenkoepel CPME is afgesloten met de oproep actie te ondernemen tegen ‘antibiotica-resistentie’. Dat is de ongevoeligheid voor medicijnen tegen bacteriële infecties. Dan gaat het bijvoorbeeld om medicijnen tegen blaasontsteking, iets waarmee mensen met MS vaak te maken hebben.
Mede door wereldwijd toenemend, dikwijls onnodig, langdurig en overmatig gebruik van antibiotica ontstaat volgens het CPME het grote risico dat ze minder goed gaan helpen. Dit verhoogt juist het risico op verspreiding van infecties.
De oproep van het CPME is vooral gericht aan de Europese Unie (EU), waar nieuwe wetgeving op het gebied van farmacie in behandeling is. De conferentie van het CPME is op 27 april 2023 gehouden in het Zweedse Stockholm. Zweden is op dit moment voorzitter van de EU.
Bij het CPME zijn artsenorganisaties aangesloten uit 28 Europese landen. Nederland is erin vertegenwoordigd door de KNMG. Die laatste schrijft op zijn site dat door antibiotica-resistentie het effectief behandelen van infecties lastiger wordt, “met ziekte, sterfte en hogere zorgkosten als gevolg.”
Er zou sprake zijn van “een van de grootste wereldwijde bedreigingen voor de gezondheid die nu al elk jaar 1,2 miljoen doden tot gevolg heeft.” CPME-voorzitter dr. Christiaan Keijzer, een Nederlandse anesthesioloog, zegt te hopen dat de EU maatregelen kan nemen die zullen leiden tot een verstandiger voorschrijven van antibiotica.
Bronnen:
https://www.knmg.nl/actualiteit-opinie/nieuws/nieuwsbericht/de-antibioticaresistentie-crisis-vereist-meer-actie-1
https://www.cpme.eu/news/european-doctors-discuss-how-to-tackle-amr-in-medical-practice-and-eu-legislation
Dit bericht heeft 0 reacties