Sterk bewijs geleverd voor cruciale rol epstein-barrvirus bij MS

In een grote groep patiënten met klinisch geïsoleerd syndroom (CIS) of vroege MS was iedereen seropositief voor het epstein-barrvirus (EBV). Dit resultaat versterkt het bewijs voor de zeer belangrijke rol die het EBV bij MS speelt.

Het betekent ook dat artsen bij iemand met verdenking op MS maar met negatieve EBV-serologie een andere diagnose dan MS moeten overwegen.

De onderzoekers stelden zich als doel de mate van EBV-seronegativiteit te bepalen in een omvangrijk en goed gedefinieerd cohort patiënten met een CIS of met vroege relapsing-remitting (RR)MS.

Epstein-Barr nuclear antigen-1 (EBNA-1)-antilichamen werden gemeten met een chemiluminescent assay (CLIA) in serummonsters van 901 patiënten, afkomstig uit het Duitse nationale MS-cohort.

Bij degenen die negatief testten voor EBNA-1-antilichamen, werden antilichamen voor het EBV ‘viral capsid antigen’ (VCA) bepaald met behulp van CLIA. Patiënten die zowel negatief waren voor EBNA-1- als VCA-antilichamen werden geanalyseerd aan de hand van een EBV-immunoblot.

Bij 839 van de 901 deelnemers werden antilichamen tegen EBNA-1 gevonden. Van de 62 patiënten die seronegatief waren voor EBNA-1-antilichamen, hadden er 45 antilichamen voor VCA. Bij alle 17 overgebleven deelnemers werden met EBV-immunoblot EBV-antilichamen gevonden. Dit betekent dat alle 901 patiënten met CIS of vroege RRMS die in deze studie waren geïncludeerd, EBV-seropositief waren.

Referentie
Abrahamyan S, et al. Absence of Epstein-Barr virus seronegativity in a large cohort of patients with early multiple sclerosis. ECTRIMS 2018, abstract 320.

Bron: www.mednet.nl/nieuws/id9125-sterk-bewijs-geleverd-voor-cruciale-rol-epstein-barrvirus-bij-ms.html

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.