EMSP: Hoge kosten voor verzorgers van jongeren met MS

Het Europese MS Platform (EMSP) vreest toenemende financiële problemen voor mensen die de zorg hebben voor jongeren met MS. Het platform verwoordt dit in een uitgebreid artikel op zijn website, gepubliceerd op 27 september 2022.

Jonge mantelzorgersHet EMSP zegt daarin te beseffen dat door allerlei omstandigheden – energiecrisis, oorlog in Oekraïne – de kosten van levensonderhoud chaos veroorzaken in vele huishoudens in heel Europa. “Maar voor verzorgers van kinderen met MS is er extra druk.” Dit mede omdat volgens de Europese organisatie veel verzorgers geen
volledige betaalde baan kunnen vervullen omdat ze tijd moeten vrijmaken voor zorgwerk, zoals het bijwonen van medische afspraken en het ondersteunen van de studie van de jongeren.

Het platform vindt dat er meer inspanningen nodig zijn om te bereiken dat ouders financieel gezond blijven, terwijl ze hun kinderen ondersteunen. Die steun verwacht het EMSP vooral vanuit regeringen. Het platform wijst erop dat maar een beperkt deel van alle landen binnen Europa voorziet in toereikende kinderbijslag. Daarnaast hoopt het EMSP dat verzorgers in de toekomst meer kunnen vertrouwen op maatregelen voor het combineren van werk-privé-zorg. In dit verband bepleit het EMSP het ruimer en betaalbaar mogelijk maken van telewerken en werken in deeltijd.

De Europese belangenbehartiger acht dit niet alleen in het belang van de betrokkenen zelf, maar van de hele maatschappij. “Zonder het werk van deze onbetaalde verzorgers zullen formele zorgsystemen totaal onhoudbaar worden.” Het EMSP is de koepel van 43 organisaties van MS-patiënten in 37 verschillende Europese landen. Lid van het uitvoerend comité van het platform is voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland.

Bron: https://emsp.org/news/the-cost-of-caring-for-children-and-adolescents-with-ms-in-europe/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.