Effectiviteit Cladribine bij RRMS gunstig

Cladribine voorkomt relapsen en ziekteprogressie bij meer dan de helft van de mensen met RRMS gedurende minstens vijf jaar na de laatste dosis. Dat is een gunstige ontwikkeling.

Cladribine met handelsnaam Mavenclad, is een kortlopende therapie in tabletvorm voor mensen met RRMS. Het vermindert het aantal relapsen en vertraagt progressie van handicap. Het middel wordt toegediend in twee behandeltrajecten van twee weken in twee achtereenvolgende jaren.

Er zijn meerdere onderzoeken verricht naar de werkzaamheid op lange termijn van Cladribine met als uitkomst een effectiviteit van 3 à 4 jaar na toediening van de laatste dosis. Daarna volgde meestal een overstap op een andere ziekte-modificerende behandeling (DMT: disease modifying therapie).

Recent Italiaans onderzoek, gebaseerd op patiëntgegevens afkomstig uit onder andere de CLARINET-MS studie en het Italiaanse MS-register, toont nu een significant langere werkzaamheid na de laatste dosis van het middel aan.

Het CLARINET-onderzoek omvatte 80 patiënten: 10 personen met CIS, 60 met RRMS, 10 met SPMS. De gemiddelde leeftijd bij aanvang van de observatieperiode bedroeg 38,7 jaar. De patiënten werden gemiddeld meer dan 6,5 jaar gevolgd. Naast effectiviteit werd ook veiligheid beoordeeld.

Resultaten

Meer dan de helft van de patiënten bleef vijf jaar of langer na de laatste dosis Cladribine vrij van relapsen en progressie van handicap. Voor hen was verdere behandeling om ziekteprogressie te voorkomen niet noodzakelijk.

Mensen met CIS hadden meer kans op terugval, maar minder kans op progressie van handicap, terwijl bij mensen met SPMS juist het tegengestelde werd geconstateerd. 54 patiënten stapten over op een andere DMT na gemiddeld drie jaar.

Het Italiaanse onderzoek bevestigt de gunstige werkzaamheid van Cladribine tabletten. Deze was al eerder in klinisch onderzoek aangetoond, maar nu is deze gebaseerd op een langere observatieperiode en gegevens afkomstig uit de dagelijkse praktijk. Bovendien blijkt Cladribine veilig.

Bron: https://multiplesclerosisnewstoday.com/

Meer lezen?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.