Eerste MS-symptomen steeds later

De gemiddelde leeftijd waarop mensen de eerste symptomen van MS krijgen, is de afgelopen vijftig jaar gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van een Spaanse MS-kliniek in de buurt van Barcelona. Het onderzoek richtte zich op mensen met Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS), de meest voorkomende vorm van MS. De gemiddelde leeftijd waarop de eerste klachten zich openbaarden, steeg met ruim tien jaar.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de MS-kliniek van het Bellvitge Universiteitsziekenhuis in de Spaanse regio Catalonië. De onderzoekers noteerden bij mensen met RRMS over de periode van 1970 tot 2020 de leeftijden waarop de eerste MS-symptomen zich voordeden. Om een goed beeld te krijgen, keken zij naar de gemiddelde leeftijd per tien jaar in dit tijdvak van vijftig jaar.

De patiëntengroep omvatte in totaal 1622 patiënten, van wie twee derde vrouwen en een derde mannen. De totale groep omvat ook mensen bij wie de eerste symptomen zich openbaarden toen ze nog geen 18 jaar waren  en ouder dan 50 jaar. Na aftrek van deze personen bleef een aantal van 1460 patiënten over.

In de tabel de gemiddelde leeftijd waarop in de afgelopen vijftig jaar bij de onderzochte personen de eerste MS-symptomen werden geconstateerd:

Eerste MS-symptomen Aantal patiënten Gemiddelde leeftijd eerste MS-symptomen
1970-1979 46 28,3
1980-1989 185 29,2
1990-1999 403 30,1
2010-2009 517 31,5
2010-2019 309 33,3
Totaal 1460 Gemiddelde leeftijd 1970-2019: 31,1

In het diagram zijn de 18-minners en 50-plussers ook meegenomen:

grafiek leeftijd eerste MS-symptomen

 

 

 

 

 

 

Toename aantal 50-plussers

Significant is dat in de onderzochte periode het aantal patiënten bij wie de eerste symptomen zich na het 50e levensjaar openbaarden, is toegenomen, terwijl de eerste symptomen zich minder vaak voordeden bij jongeren onder de 18 jaar.

Volgens de onderzoekers heeft de stijging van de  gemiddelde leeftijd in de afgelopen vijftig jaar te maken met  veranderingen in leefstijl. Zo zijn er steeds minder mensen gaan roken (risicofactor voor MS). Ook doen mensen meer aan buitenactiviteiten, zoals sporten waardoor ze meer aan zonlicht (uv-straling)worden blootgesteld.

Conclusies

Het is lastig om uit dit onderzoek conclusies te trekken. Zou bij deze ontwikkelingen MS in een verre toekomst een ouderdomsziekte kunnen worden? Dat blijft gissen. Wel staat vast dat het op latere leeftijd MS krijgen specifiekere problemen met zich kan meebrengen. Zo krijgen mensen die later MS krijgen sneller te maken met invaliditeit en is er bij deze groep vaker sprake van primair progressieve MS. Ook zou MS zich op latere leeftijd sneller openbaren in de vorm van cognitieve stoornissen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat een hogere leeftijd niet bevorderlijk is voor het herstel van schubs.

Bronnen

https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2022/08/16/ms-age-onset-rising-over-last-50-years-spain-study-rrms/

https://ms-uk.org/news/age-of-ms-diagnosis-has-risen-significantly-in-last-50-years/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.