Eenvoudiger Wia-beoordeling 60-plussers

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) vereenvoudigt voor 60-plussers de beoordelingsprocedure voor een Wia-uitkering. Die afkorting staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. In de meeste gevallen is voor deze mensen voortaan alleen een beoordeling nodig van een arbeidsdeskundige en niet ook nog eens van een verzekeringsarts.

Karien van Gennip
minister Karien van Gennip

Het is een van de maatregelen die minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) neemt om iets te doen aan de achterstanden bij het UWV. De nieuwe procedure geldt vanaf 1 oktober 2022 en is tijdelijk, tot in elk geval 31 december 2023. Een einddatum is niet bepaald.

In alle gevallen geldt dat werknemer en werkgever moeten instemmen met de vereenvoudigde procedure. Het blijft dus voor 60-plussers mogelijk om ook een beoordeling door een verzekeringsarts te vragen. Zoals bij elk ander besluit van UWV blijft het bovendien mogelijk tegen een aanvankelijk oordeel bezwaar aan te tekenen.

De regel is dat werknemers die twee jaar niet kunnen werken door ziekte – wat bij sommige vormen van MS vaak het geval blijkt – in beginsel in aanmerking komen voor een Wia-uitkering. Zoals eerder bericht op MSweb komt het op dit moment voor dat mensen om wie het gaat soms 18 weken moeten wachten op een beoordeling door het UWV. Dat is 10 weken langer dan de officiële norm.

Bronnen

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *