ECTRIMS 2017 – Verschillen tussen mannen en vrouwen met MS

Van 25 tot 28 oktober 2017 vond in Parijs het zevende gezamenlijke ‘ECTRIMS – ACTRIMS’ congres plaats. Dit is het grootste MS congres ter wereld met als doel het begrijpen en behandelen van MS. Stichting MS Research plaatste op haar website de volgende ECTRIMS 2017 HIGHLIGHT:

Eerste resultaten man-vrouw verschillen bij MS

dr. Inga Huitinga, directeur Nederlandse HersenbankDr. Inge Huitinga, directeur van de Nederlandse Hersenbank, presenteerde tijdens ECTRIMS 2017 de eerste resultaten van het onderzoek “Man-vrouw verschillen bij MS”.

Een uniek onderzoek dat is mogelijk gemaakt door de financiële steun van de VriendenLoterij. Meer dan 7500 MS-ontstekingen van maar liefs 182 MS-hersendonoren zijn voor het onderzoek nauwkeurig in kaart gebracht. ‘Monnikenwerk’ dat heeft geleid tot opzienbarende nieuwe inzichten.

Inge Huitinga: “Op MRI-beelden werd altijd gezien dat er minder ontstekingen waren naarmate het ziekteproces vorderde. Maar als je de hersenen van hersendonoren met MS onder de microscoop bekijkt, zie je bij 76% van de mensen met MS nog actieve ontstekingen.”

Sluimerende laesies

Van alle ontstekingen die de onderzoeksgroep heeft bekeken is nog meer dan de helft van de aangedane gebieden chronisch actief, zogenaamde sluimerende laesies. Dit is veel meer dan tot nu gedacht werd. Wel is er een grote variatie tussen patiënten. Een andere belangrijke bevinding van het onderzoek is dat het aantal ontstekingen het beloop van de ziekte bepaalt. Hoe meer chronisch actieve ontstekingen, des te ernstiger het beloop.

“We zien duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij mannen zien we bijvoorbeeld veel meer ontstekingen in de grijze stof, dan bij vrouwen. Daarnaast hebben mannen meer chronisch actieve ontstekingen dan vrouwen.

Er zijn drie keer zoveel vrouwen dan mannen met MS maar als mannen MS krijgen is dit vaker met een ernstiger beloop.”

Verschillen verklaren

De volgende stap is nu om te kijken hoe deze verschillen te verklaren zijn. Op dit moment onderzoekt de groep van Huitinga welke invloed hormonen hebben op dit proces. Hormonen spelen een belangrijke rol bij herstel, beïnvloeden de mate van ontsteking en beschermen zenuwcellen. Door hormonen te meten in de hersenen van mannen en vrouwen met verschillende vormen en stadia van MS, leren we welke hormonen van belang zijn bij het ziekteproces.

De onderzoeksresultaten bieden aanleiding om met de nieuwste MRI-technieken deze chronisch actieve ontstekingen zichtbaar te maken tijdens leven. Zo kan in de toekomst het beloop van de ziekte bij mensen met MS beter worden voorspeld. MS Research

Bron: MS Research

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *