
Dokter Media: conclusies over verband EBV en MS ‘te vroeg’
De onderzoeks-website Dokter Media noemt conclusies over het verband tussen het Epstein-Barr-Virus (EBV) en MS ‘te vroeg’. Directe aanleiding voor dit oordeel is een artikel in het dagblad Trouw van 1 april 2022 over een recent Amerikaans onderzoek op dit gebied.
Trouw schrijft onder meer dat ”onderzoekers krachtig bewijs hebben gevonden dat het EBV MS veroorzaakt”. En doet dit onder de kop: Komt genezing dichterbij nu we weten dat een virus MS veroorzaakt? Met name die suggestie vinden de artsen die op Dokter Media medisch nieuws op getrouwheid checken te kort door de bocht.
Zij stellen op doktermedia.nl/reviews/is-ebv-oorzaak-van-ms/: “Vrijwel iedereen maakt in het leven een besmetting met het EBV-virus door. Maar verreweg de meeste mensen krijgen géén MS. Waarom krijgen alleen bepaalde mensen die ziekte dan wel? En kan behandeling gericht op het EBV-virus, of misschien vaccinatie ertegen, helpen om MS te bestrijden? Naar deze vragen zal veel onderzoek worden gedaan, maar voorlopig blijven ze helaas nog onbeantwoord. Het is daarom nog te vroeg om te bepalen of de genezing van MS dichterbij komt”.
Beschreven
Het onderzoeksrapport waarnaar Trouw verwijst is in januari 2022 uitvoerig op MSweb beschreven (msweb.nl/actueel/nieuws/nieuwe-aanwijzingen-verband-ebv-en-ms/). Toen ook al van commentaar voorzien van Nederlandse neurologen (msweb.nl/actueel/nieuws/neurologen-niet-verrast-door-ebv-ms-combi/) en van uitleg en duiding in een column van Bram Platel (msweb.nl/actueel/columns/bram-platel/over-ebv-plas-en-zwembaden/).
Dokter Media herhaalt de resultaten van dit onderzoek in het kort. “Onderzoekers hebben de gegevens bekeken van 10 miljoen jonge Amerikaanse militairen. 955 van hen kregen de ziekte MS. Bij 801 van deze 955 patiënten kon bepaald worden of zij besmetting met het EBV-virus hadden doorgemaakt. Dat bleek bij 800 van de 801 het geval. Daarmee is het wat de onderzoekers betreft zeker dat besmetting met het EBV-virus noodzakelijk is om de ziekte MS te krijgen”.
Geen automatisme
Dat gegeven bestrijdt Dokter Media overigens geheel niet maar de feitencheckers laten wel blijken dat de route van EBV naar MS niet zomaar een automatisme is. “Bijna iedereen komt vroeg of laat in aanraking met het virus: op de leeftijd van 5 jaar al zo’n 50% van alle kinderen, en op volwassen leeftijd is bij 95% van de mensen een doorgemaakte besmetting aantoonbaar. Besmetting gaat meestal ongemerkt voorbij”. En dus is de conclusie van Dokter Media: “Besmetting met het EBV leidt lang niet altijd tot de ziekte MS”.
Verband
Dat er wel enig verband bestaat tussen EBV en MS weten we al geruime tijd. Of zoals het bestuurslid dr. Bob van Oosten van de MS-werkgroep NVN op MSweb stelt: “Dat de EBV-infectie een noodzakelijke – maar waarschijnlijk niet voldoende – voorwaarde is om MS te krijgen, is onder MS-onderzoekers al lang de overheersende mening”. Het Amerikaanse onderzoek documenteert dat feit alleen als eerste zeer uitvoerig.
Hoe precies het een en ander beïnvloedt en of je iets tegen het EBV kunt doen en tegelijkertijd wellicht tegen MS, bijvoorbeeld met een vaccin, is echter nog zeer onduidelijk. Allemaal nog zaken die volop in onderzoek zijn en ook nog zeker vele jaren.
Dokter Media is een onafhankelijk platform dat naar eigen zeggen bedoeld is “ter nuancering en duiding van medisch nieuws”. Het is een initiatief van de artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron die werken met een aparte redactie en zich hebben verzekerd van de medewerking van diverse medische professionals. Dokter Media geeft geregeld een gratis digitale nieuwsbrief uit. Inschrijving daarvoor kan via https://doktermedia.nl/redactie/ .
Bronnen: https://www.doktermedia.nl, MSweb, het dagblad Trouw
Intussen heeft het Amerikaanse EBV/MS-onderzoek ook de gezondheidspagina’s gehaald van de Britse omroep BBC. Met onder meer de stelling van de vermaarde neuroloog prof. Gavin Giovannoni van de Queen Mary University in Londen: “Het is zeer, zeer sterk bewijs dat dit virus waarschijnlijk de oorzaak is van multiple sclerose”. Overigens wel een beetje merkwaardig dat je iets ‘sterk bewijs’ noemt en in één adem dat het ‘waarschijnlijk’ is. Halverwege dat verhaal blijkt er dan ook wel meer twijfel over de zekerheid en dat er “nieuw onderzoek nodig zal zijn waarmee tientallen jaren zullen zijn gemoeid”. Tenslotte komen we ook in dit artikel weer in het spoor van wijlen prof. dr. Rogier Hintzen, eerder aangehaald op MSweb. Dat je wel kunt zoeken naar een EBV-vaccin, dat dan mogelijk ook iets kan doen tegen het ontstaan van MS, maar je er dan wel zeker van moet zijn dat zulke vaccinaties “het immuunsysteem niet aanzetten tot het maken van dezelfde malafide antilichamen die zijn betrokken bij multiple sclerose”, zo stelt het BBC-artikel.