Veel aandacht voor checkers medisch nieuws

De artsen Tijs Stehmann en Lester du Perron – die onder het collectief Dokter Media medisch nieuws checken – kunnen zich in een toenemende belangstelling verheugen. Hun boek ‘Dokter, ik las in de krant dat…’ is door de eerste druk van 2500 exemplaren heen en inmiddels begonnen aan de tweede druk. Intussen haalde het boek de AKO-boeken Top-10.

‘Dokter ik las in de krant dat…’ is verschenen bij de uitgeverij De Arbeiderspers onder het ISBN-nummer: 9789029542661 en kost €20,99 en is ook verkrijgbaar als eBook en Luisterboek..In ‘Dokter, ik las in de krant dat…’ vatten de twee artsen hun bevindingen samen na studie van een honderdtal – wat hen betreft – twijfelachtige nieuwsberichten over medisch onderzoek. Die berichten lopen uiteen van de melding over een nog niet bestaande bloedtest voor Alzheimer, tot het bericht onder de kop ‘‘Chocolade het beste medicijn tegen hoesten’.

Met hun werk leggen Stehmann en Du Perron uit hoe medisch nieuws goed te lezen. Daarbij wijzen ze erop dat “veel  medische nieuwsberichten niet zo nieuw of  baanbrekend zijn als op het eerste gezicht misschien lijkt”. Ze melden in het voorwoord van het boek: “De meeste onderzoeken zijn een vervolg op een eerder onderzoek, waar al nieuwsberichten over zijn verschenen. (…) Sporadische doorbraken  daargelaten, is het meeste medische nieuws hoogstens een klein stapje vooruit”.

MS

Het boek bevat ook twee pagina’s over een medisch MS-bericht: de in veel media eind 2019 opgenomen melding van het Nationaal MS Fonds over een naderende genezing van MS door de vondst van een MSgen. Toegeschreven aan onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen, gepubliceerd in en op onder meer De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en NPO Radio 1.

Op zijn minst een voorbarige melding, zo concludeert Dokter Media. In het boek staat erover: “De bijzonder hoopgevende  berichten over de mogelijke genezing van MS zullen veel patiënten,  naasten  en artsen hebben aangesproken, maar ze blijken vooral ingegeven  door  de start van de collecteweek die wordt georganiseerd door het Nationaal MS Fonds. Of het Nijmeegse onderzoek dat afhankelijk is van die financiële  steun daadwerkelijk zal  leiden tot ‘een nieuw medicijn’ of de  ‘genezing van MS  dichterbij’ zal brengen blijft voorlopig nog de vraag”

MSweb heeft over dit twijfelachtige nieuws indertijd ook contact gehad met Dokter Media. Zie: http://msweb.nl/actueel/nieuws/ook-kritiek-onderzoekstoetsers-op-publicaties-over-ms-gen/

‘Dokter, ik las in de krant dat…’ is verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers onder het ISBN-nummer: 9789029542661 en kost €20,99 en is ook verkrijgbaar als eBook en Luisterboek..

 Bronnen onder meer www.doktermedia.nl en www.singeluitgeverijen.nl

Meer lezen?

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.