Doelbedrag voor Hintzen-studies gehaald

De geldinzamelaars van de Erasmus MC Foundation melden op 16 februari 2022 het doelbedrag te hebben gehaald voor de ‘Hintzen-studies’: €886.000. En dit op de dag dat de in 2019 plotseling overleden MS-professor dr. Rogier Hintzen 59 jaar zou zijn geworden. Het fonds is gekoppeld aan het MS-centrum van het Medisch Centrum van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft de inzameling gedaan in nauwe samenspraak met Eleonoor Hintzen, de weduwe van Rogier.

Rogier Hintzen Grant -  Het onderzoek naar de rol van T-cellen in het ontstaan van MS
Rogier Hintzen Grant – Het onderzoek naar de rol van T-cellen in het ontstaan van MS

Fonds-directeur dr. Leonore Tuijt noemt het “de wetenschappelijke nalatenschap van Rogier Hintzen. Van de totale opbrengst is namelijk een half miljoen euro bestemd voor onderzoek in Rogiers droomproject, een langgekoesterde wens, onderzoek naar de rol van T-cellen bij het ontstaan van MS”.

Daarnaast gaan enkele tonnen naar de voortzetting van de – eertijds mede door Rogier Hintzen opgezette – studie met de Engelse afkorting PROUD: PRedicting the OUtcome of a Demyelinating event. Oftewel: de uitkomst voorspellen na een eerste aanval op de myeline, de beschermende stof rondom de zenuwen. Aan dit onderzoek doen meerdere ziekenhuizen mee in de regio van het Rotterdam MC.

Ook is er een bedrag opzij gelegd voor verdergaande studie naar Primair Progressieve MS (PP MS). En ten slotte is nog € 36.000 gereserveerd om jaarlijks, voor een periode van 12 jaar, de Rogier Hintzen Award uit te reiken. Dit is een aanmoedigingsprijs voor talentvolle jonge onderzoekers in het MS-vakgebied. Daarvan zijn de eerste twee al in 2020 en 2021 toegekend.

Het geld is van verschillende kanten binnengekomen en onder meer verzameld door Rogiers familie, vrienden, zijn kegelclub, bedrijven en diverse organisaties. Leonore Tuijt: “Daar zijn wij heel erg blij mee. Immers, Rogiers werkende leven stond in het teken van de zoektocht naar een betere toekomst voor patiënten met MS”.

Bronnen: Erasmus MC Foundation en anderen; zie ook:

erasmsfonds.nl/projecten-overzicht/

msweb.nl/actueel/nieuws/nooit-meer-hintzen/

msweb.nl/actueel/nieuws/nieuwe-aanwijzingen-verband-ebv-en-ms/

msweb.nl/ms-onderzoek/in-nederland/gedreven-bruggenbouwer-3/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.