Dimethylfumaraat steeds meer merkloos én goedkoper

Mensen met MS die dimethylfumaraat gebruiken, zullen merken dat dit medicijn er tegenwoordig vaak anders uitziet. Volgens goed ingevoerde mensen komt dit doordat patenten van dit middel zijn verlopen. Het medicament wordt door de farmaceut Biogen uitgebracht onder de merknaam Tecfidera®.

TecfideraAls patenten vervallen, geeft de zorgverzekeraar of apotheker vaak de voorkeur aan een goedkoper zogeheten generiek medicijn, merkloos of van een andere leverancier. Het gaat dan om een kopie van het merkmedicijn. De werkzame stof in het middel is hetzelfde.

MS-neuroloog dr. Bob van Oosten van het MS-centrum Amsterdam – tevens bestuurslid van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) – laat desgevraagd weten dat hier helemaal niks mis mee is. Het tegendeel is zelfs het geval. “Omdat er nu meerdere producenten zijn, zal de prijs waarschijnlijk dalen. Dat is welkom in tijden van oplopende zorgkosten.” Van Oosten wijst erop dat eerder hetzelfde speelde met het MS-medicijn Gilenya® (werkzame stof fingolimod) van de fabrikant Novartis.

Voor informatie over dit soort vervangende medicatie zie: https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-generieke-of-merkloze-medicijnen . Met enig doorklikken kom je bij een brochure die je kunt downloaden. Die brochure beantwoordt veel algemene vragen over dit onderwerp.

Bronnen: diversen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *