Dikke 8 voor de doktersassistent

Een dikke 8. Dat krijgen de doktersassistenten van de mensen die reageerden op een enquête van de Patiëntenfederatie Nederland. De doktersassistenten doen hun werk goed aan de balies van huisartsenpraktijken. Ze zijn het eerste contact met de patiënt. Ook voeren ze eenvoudige medische handelingen uit, zoals oren uitspuiten en urineonderzoek.

Op de enquête van de Patiëntenfederatie Nederland reageerden meer dan 9000 mensen. Ze prezen de assistenten vooral om hun vriendelijkheid en duidelijkheid. De Patiëntenfederatie is een landelijke koepelorganisatie en vertegenwoordigt 200 patiëntenorganisaties, waaronder MS Vereniging Nederland.

tevreden of niet?Bereikbaarheid en privacy

Natuurlijk is er altijd nog iets dat beter kan. In dit geval zijn dat de bereikbaarheid en de privacy aan de balie. Nog te vaak kan de hele wachtkamer ‘meegenieten’ van het gesprek tussen patiënt en assistent. Lang niet iedereen vindt dat prettig. Heel herkenbaar ook voor mensen met MS.

Ook de telefonische bereikbaarheid laat te wensen over. Aan bereikbaarheid en privacy kunnen de assistenten zelf weinig doen. Dat is een zaak van de huisartsenpraktijk waarvoor zij werken en de organisatie. Veel huisartspraktijken kampen met een tekort aan medewerkers.

Altijd eerst via de assistent

Een deel van de mensen die de enquête hebben ingevuld heeft moeite met de poortwachtersfunctie die de doktersassistent heeft. Die vraagt waar je voor komt en waarom je met de huisarts wilt spreken. Het doel hiervan is de druk op de huisarts te verlichten, zodat die efficiënter kan werken. Maar patiënten vinden soms dat het erop lijkt dat de assistent bepaalt of je ziek genoeg bent om een dokter te mogen spreken. Het gaat er echter alleen om dat het voor de huisarts handig is om van tevoren te weten waar de patiënt voor komt. Verplicht ben je niet om op de vragen te antwoorden.

Volgens de Patiëntenfederatie, die dit als een aanbeveling aan de huisartsenpraktijken meegeeft, is het aan de patiënt om wel of niet te vertellen waarom hij of zij de dokter wil spreken. Doktersassistenten moeten patiënten wel duidelijk maken dat ze altijd toegang tot de huisarts hebben, ook zonder hun klachten tevoren al met de assistent te bespreken. Maar dat het beter is dat wel te doen, omdat zo’n voorgesprek kan leiden tot een betere inschatting van de urgentie van de klacht.

https://www.patientenfederatie.nl/actueel/nieuws/doktersassistent-krijgt-dikke-voldoende-bereikbaarheid-kan-beter

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *