‘Niet zomaar stoppen met MS-medicatie’

Het oordeel van vele neurologen is, dat er vooralsnog geen reden is om naar aanleiding van het coronavirus zomaar te stoppen met MS-medicatie. En wel omdat voor mensen met MS het risico op het terugkeren van MS-ziekteactiviteit groter is dan het oplopen van een ernstige COVID-19-infectie.

corona virus“Bovendien zijn er nog geen gevallen bekend van COVID-19-infectie van mensen met MS of andere ziekten waarbij het afweersysteem met medicijnen wordt onderdrukt”, zo is allerwegen te horen.

COVID-19 is de officiële codenaam van het virus, zoals bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie. De letters en cijfers staan voor COronaVIrus Disease 2019. Dit laatste omdat aan het eind van dat jaar de ziekte voor het eerst is opgedoken.

De verwachting is overigens dat een dezer dagen de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) met een nader advies komt.

Belgisch advies

De Medische Adviesraad van de Belgische MS-organisatie is al wel zover. Dat advies luidt kortweg dat aan de hygiënische maatregelen die voor alle andere mensen gelden zo mogelijk nog strikter de hand moet worden gehouden door mensen met MS. Dit zeker als zij gebruik maken van zogeheten immunomodulerende medicamenten.

Er is ook volgens het Belgische adviescollege geen aanleiding de dosering van de meeste van die medicamenten te veranderen. In elk geval niet als het gaat om, zo staat er “Interferon-beta (Avonex, Betaferon, Rebif), glatiramer acetaat (Copaxone), teriflunomide (Aubagio), dimethyl fumaraat (Tecfidera), fingolimod (Gilenya) en natalizumab (Tysabri): behandeling wordt in principe verdergezet.

Bij Ocrelizumab (Ocrevus), cladribine (Mavenclad), alemtuzumab (Lemtrada): contacteer uw neuroloog om te bespreken of de geplande toediening doorgaat”, aldus het Belgische bulletin.

Met de toevoeging dat MS-patiënten die een immunomodulerende therapie hebben bij bevestiging van besmetting door het coronavirus er goed aan doen direct contact op te nemen met hun neuroloog.

Video MS in Beeld

De Stichting MS in Beeld heeft over wat bekend is over het coronavirus en wat dit kan betekenen voor mensen met MS een aparte video gemaakt. Die video kun je hieronder zien:


Zodra mogelijk en nodig gaat de maker dr. ir. Bram Platel  deze video aanpassen en uitbreiden.

Zie voor meerdere adviezen elders op deze website.

Bronnen: diversen; laatste update 13 maart 2020

 

Lees ook:

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.