Collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijnt

De collectiviteitskorting op de zorgverzekering verdwijnt. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de collectiviteitskorting na 31 december 2022 te beëindigen. De korting was in 2020 al teruggebracht van 10% naar 5%. Vervolgens bleek dat de verlaging niet meer opwoog tegen de andere kortingen die zorgverzekeraars aanbieden. 

Collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijntDe collectiviteitskorting is een korting die door zorgverzekeraars gegeven wordt op de premie voor mensen die zijn aangesloten bij een zogenaamde collectiviteit. Dat is een groep mensen die iets met elkaar gemeen hebben, bijvoorbeeld doordat ze hetzelfde soort werk doen, dezelfde leeftijd hebben of dezelfde chronische ziekte, zoals MS. De verzekeraar geeft de premieverlaging omdat ze door dezelfde achtergrond van de verzekerden het risico van de groep goed kunnen inschatten en daarop hun verzekering kunnen afstemmen. Dat verlaagt de kosten voor de verzekeraar.

Grofweg 11 miljoen mensen zijn aangesloten bij zo’n collectief, volgens een artikel in het AD. Voor deze mensen, onder wie waarschijnlijk ook een aanzienlijk aantal mensen met MS, betekent dit dat de verzekering vrijwel zeker duurder wordt, rond de 5%. Daarnaast vervallen de met de werkgever overeengekomen extra’s die vaak bij de collectieve verzekering zijn inbegrepen, zoals een hogere vergoeding voor fysiotherapie, gratis zorgbemiddeling en dergelijke.

Zorgverzekering via de gemeente

Ook veel gemeenten bieden een collectieve verzekering aan, speciaal voor mensen met een minimum inkomen. Zij kunnen zo een korting krijgen op de premie van een standaard verzekeringspakket. Dit vaste pakket moet dan wel altijd bij de verzekeraar worden afgenomen met wie de gemeente een contract heeft. Al die gemeenten kunnen straks niet meer van de collectiviteitskorting gebruik maken. Dat maakt het voor hen minder aantrekkelijk zo’n collectieve verzekering aan te bieden. Maar mogelijk blijven er toch gemeenten die afspraken maken met verzekeraars zodat ze een aantrekkelijke zorgverzekering kunnen bieden voor mensen met een gering inkomen.

Wat voor iedereen geldt, en vanaf 2023 dus zeker voor mensen die een collectieve verzekering hebben: controleer voor het eind van het lopende jaar de prijs en de voorwaarden van je zorgverzekering. Misschien is overstappen voor jou voordelig.

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/collectieve-zorgverzekering, https://www.skipr.nl/nieuws/tweede-kamer-schaft-collectiviteitskorting-af/, www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/collectieve-zorgverzekering

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *