Cliënten willen meer invloed op aanvraag Wmo-voorzieningen

Veel mensen met een chronische ziekte of handicap, die deels afhankelijk zijn van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), willen graag meer invloed op het aanvraagproces. Dat concludeert de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in zijn op 13 april 2023 verschenen rapport ‘Burger in zicht‘. De meeste mensen vinden dat aanvraagproces onduidelijk en langzaam.

PatiëntenfederatieDaarom doet de Ombudsman een aantal aanbevelingen ter verbetering. Volgens Van Zutphen vinden mensen het proces van aanvragen onduidelijk en traag en gaat het gesprek dat aan de dienstverlening voorafgaat vaak over standaardpakketten van de gemeente. In eerste aanleg zou dat volgens hem moeten gaan over wat de aanvrager nodig heeft.

Tegelijkertijd blijkt uit een rapport van het  – voor de overheid werkende – onderzoeksbureau I&O Research dat in de praktijk de Wmo niet zo slecht scoort als vaak wordt beweerd. I&O Research baseert zich op klantenonderzoek bij 200 gemeenten.

Ook in de gesprekken die de Nationale Ombudsman voerde kwam trouwens naar voren dat burgers uiteindelijk vaak wel tevreden zijn over hun ontvangen voorzieningen.

Meer dan een miljoen Nederlanders maakt gebruik van de Wmo. De wet biedt ouderen en mensen met een beperking of chronische ziekte de ondersteuning die nodig is om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Sinds de invoering van de Wmo in 2015 zijn gemeenten verplicht om jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek te doen.

Bronnen

https://www.ioresearch.nl/actueel/clientervaringsonderzoek-wmo-vaker-maatwerk-concretere-sturingsinformatie/

https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/nieuwsbericht/2023/gebrek-aan-invloed-voor-burgers-in-wmo

https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/bijlage/Ombudsman_Rapport_Burger%20in%20zicht.pdf

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.